Klimaet, det er oss


AKTIVISME: Ingen grunn til optimisme når det gjelder klimaet, ifølge ungdomsgenerasjonen. Likevel er denne boken full av håp.

Litteraturkritiker i NY TID.
Email: henning.ness@icloud.com
Publisert: 2019-07-01
       
Vi er klimaet. Et brev til verden

Greta Thunberg er ikke en ensom svale innen miljøaktivismen. En annen er den svenske klima- aktivisten Bo Thorén fra Fossil Free Dalsland og en av initiativtakerne til aktivistgruppen Extinction Rebellion i Sverige. To andre er de belgiske ungdommene og klimaaktivistene Anuna De Wever og Kyra Gantois. 17 år gamle Anuna De Wever står bak det største ungdomsopprøret i Belgia siden 1960-tallet, og hun har ledet noen av de største europeiske klimaprotestmarsjene i nyere tid. «Den sterkeste teksten om klima jeg noensinne har lest», skriver lederen for Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, i forordet til boken.

En artikkel i medlemsbladet til Framtiden i våre hender forteller at mer enn 65 000 belgiere marsjerte gjennom gatene i Brussel like før juleferien i 2018 – den største klimamarsjen i landets historie. Noen dager etter klimastreiken landet landets belgiske delegasjon av topp-politikere i Katowice i Polen, hvor det store klimatoppmøtet COP21 ble arrangert. Belgia ble, i tillegg til Tsjekkia, det eneste landet som unnlot å undertegne High Ambition Coalition. Noen dager senere så De Wever en video på YouTube, der Gretha Thunberg holdt en tale i Polen. De Wever bestemte seg dermed for å danne gruppen Youth for Climate.

En av de fire klimaministrene i Belgia, Marghem, som hadde vært med i demonstrasjoner mot mangelen på klimaambisjoner i sin egen regjering, reiste til Katowice med jetfly og hadde ingen betenkeligheter med å la seg avbilde foran flyet som en sterkt engasjert klimapolitiker. Dette tente gnisten de to ungdommene trengte for å begynne sitt sivile ulydighetsprosjekt.

Samhold

Boken er ført i pennen av den belgiske forfatteren og teatermannen Jeroen Olyslaegers (1967). Det beste med boken er at den ikke er preget av oss-mot-dem-tenkning, men at den prøver å skape et globalt samhold. Den tar ikke mer enn en time eller to å lese, men budskapet er tydelig – fra to ungdommer som krever å bli tatt på alvor og anklager politikerne: «Hvorfor gjør dere ingenting? Hvorfor tar dere ikke ordentlig tak i problemene?» skriver de. FNs siste klimarapport var som kjent ikke munter. Det var heller ikke Naturpanelets rapport. Boken er et høyst betimelig manifest og en oppfordring til oss alle …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?