Klart for stjernekomité!

Nobelprisvinnere som Nelson Mandela og Shirin Ebadi kan sitte i Den norske Nobelkomite, opplyser Sveriges Nobelstiftelse til Ny Tid. Ebadi sier til Ny Tid at hun vil avvente en henvendelse fra komiteen.

Torbjørn Tumyr Nilsen
Tumyr Nilsen skriver jevnlig om miljø for Ny Tid.

Utvidelse. – Jeg ser ingen hindring for internasjonale komitemedlemmer. Det eneste som blir nevnt i avsnitt seks når det gjelder Den norske nobelkomiteen, er at fredsprisvinneren skal utpekes av et «utskott af fem personer som väljas af Norska Stortinget». Stortinget er helt enkelt den som tar beslutningen. Til og med andre enn nordmenn kan være medlemmer, ifølge statuttene.

Det uttaler direktøren for Nobelstiftelsen i Stockholm, Michael Solman, til Ny Tid. Nobelstiftelsen i Sverige står over Den norske nobelkomité i Oslo. Dette skal være den første uttalelsen Sveriges nobelstiftelse kommer med i anledningen sammensetningen av Den norske nobelkomité.

Debatten om Nobelkomiteens sammensetning har økt i styrke etter offentliggjøringen av årets prisvinner, Kinas Liu Xiaobo, 8. oktober. Sist uke ble det kjent at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i høst tok kontakt med nobelkomitéleder og tidligere Ap-statsminister Thorbjørn Jagland, for så å formidle Beijing-regimets bekymring dersom Liu skulle få prisen. Flere har tatt til orde for at Den norske nobelkomiteen utvides til andre enn de fem norske ekspolitikerne, fra SV til Frp, som nå sitter der.

Alle de svenske prisene blir delt ut av fagfolk og eksperter på området. I den norske komiteen mangler flere av komitemedlemmene, både før og nå, utenrikspolitisk eller fredsorientert bakgrunn. På lederplass i forrige uke tok Ny Tid, som i fjor, til orde for «å la forskere, fredsaktivister eller tidligere prisvinnere» sitte i Den norske nobelkomité.

Møtte Ebadi

Tirsdag denne uka møtte Ny Tids journalist nobelprisvinneren fra 2003, den iranske juristen menneskerettighetsforkjemperen Shiri Ebadi, i Oslo. Hun var på vei til Bergen for å delta på Bergen internasjonale filmfestival (BIFF), og vi tok Flytoget med henne til Gardermoen. Ebadi er åpen for å motta en invitasjon fra Nobelkomiteen.

– Hva synes du om årets nobelpris?

– Jeg ble veldig glad da jeg hørte at Liu Xiaobo vant årets pris, og jeg gratulerer han med prisen. Jeg mener dette er den beste beslutning Nobelkomiteen har gjort.

Selv foreslo jeg internett til årets pris, svarer Ebadi.

– Ny Tid foreslo i forrige utgave tidligere prisvinnere som deg i nobelkomiteen. Hva ville du sagt til en invitasjon?

– Jeg er ikke i posisjon til å fremme mitt eget kandidatur. Vent til de faktisk kommer med et slikt forslag. Da vil jeg svare.

Har du forslag til andre personer som kunne blitt en del av komiteen?

Jeg må snakke om det når jeg er mer informert om en slik eventuell prosess, avslutter Ebadi høflig.

Interessant

Også i den nobelprisbelønte fredsorganisasjonen Pugwash er man åpen for å motta en invitasjon. Den internasjonale Pugwash-bevegelsen delte i 1995 fredsprisen med grunnleggeren Józef Rotblat.

– Pugwash Norge har ikke diskutert dette ennå, men min følelse er at medlemmene
syns at dette er en interessant problemstilling. Jeg føler også at de kandidater Pugwash Norge måtte ha, ville overveie alvorlig en forespørsel om å sitte i komiteen, uttaler leder Bent Natvig i Pugwash Norge.

---
DEL