Kjønnskampen er ikke over

Uten et behandlingstilbud som gjør at alle kan ha det bra i sin egen kropp, kommer vi ikke i mål. Det er på høy tid å begynne å tenke annerledes rundt kjønn, og slutte å lukke øynene for kjønnsmangfoldet som faktisk eksisterer.

I skrivende stund behandles det et forslag om lov for endring av juridisk kjønn i Stortinget. Loven vil gjøre det mulig for personer selv å endre juridisk kjønn, uten krav til medisinsk behandling, slik praksisen har vært tidligere der man har måttet la seg kastrere for å endre juridisk kjønn. Loven er en stor seier for transpersoners rettigheter, og et skritt i riktig retning for å anerkjenne retten til å være seg selv som det kjønnet man er.

Samtidig finnes det kun to alternativer å velge imellom: mann eller kvinne. Forskning viser at en tredjedel av transpersoner identifiserer seg som hverken helt mann eller helt kvinne. For de som identifiserer seg utenfor tokjønnsmodellen – altså ikke-binære transpersoner – finnes det ingen alternativer, heller ikke med den nye loven. Det hjelper lite med valgfrihet når ingen av alternativene passer.

Hinderet Høie. Europarådet anbefaler sine medlemsstater, deriblant Norge, å utrede et tredje kjønnsalternativ. Det samme anbefaler Helsedirektoratets egen ekspertgruppe, som ble satt ned for å utrede behandlingstilbudet og juridisk kjønn. Skattedirektoratets nye system for personnumre som er under utvikling nå, åpner opp for et tredje alternativ. Et tredje kjønnsalternativ vil anerkjenne at ikke-binære transpersoner finnes, og at også de har rett til sitt eget kjønn. Det handler om respekt for grunnleggende menneskerettigheter.

Men selv om både internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner og helseministerens egne eksperter er for, har helseminister Høie avvist et tredje kjønnsalternativ – uten noen god begrunnelse. Dette blir for dumt når grunnleggende rettigheter skal være et spørsmål om politikeres godvilje. Her ligger alt til rette for en utredning og innføring, med et lovverk som allerede er fremmet, og gir en god prosess for endring av juridisk kjønn. Ikke sett menneskers liv på vent.

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.