Kjønnskampen er ikke over

Uten et behandlingstilbud som gjør at alle kan ha det bra i sin egen kropp, kommer vi ikke i mål. Det er på høy tid å begynne å tenke annerledes rundt kjønn, og slutte å lukke øynene for kjønnsmangfoldet som faktisk eksisterer.

I skrivende stund behandles det et forslag om lov for endring av juridisk kjønn i Stortinget. Loven vil gjøre det mulig for personer selv å endre juridisk kjønn, uten krav til medisinsk behandling, slik praksisen har vært tidligere der man har måttet la seg kastrere for å endre juridisk kjønn. Loven er en stor seier for transpersoners rettigheter, og et skritt i riktig retning for å anerkjenne retten til å være seg selv som det kjønnet man er.

Samtidig finnes det kun to alternativer å velge imellom: mann eller kvinne. Forskning viser at en tredjedel av transpersoner identifiserer seg som hverken helt mann eller helt kvinne. For de som identifiserer seg utenfor tokjønnsmodellen – altså ikke-binære transpersoner – finnes det ingen alternativer, heller ikke med den nye loven. Det hjelper lite med valgfrihet når ingen av alternativene passer.

Saken er åpen for Ny Tids abonnenter. Logg inn i toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL