Kjønnsidentitet: noen opplysninger

Av: Mathilde Decaen DEBATT: Kjære Vally Vegge. Jeg kjenner ikke deg, og du kjenner ikke meg. Likevel har du den siste tiden – av en eller annen grunn – vært veldig opptatt av å fornekte min identitet, både i Klassekampen og nå sist i Aftenposten. Når du skriver om Caitlyn Jenner og hvordan hun i […]

Kjønnsidentitet er like variert som resten av naturen
Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Av: Mathilde Decaen

DEBATT: Kjære Vally Vegge. Jeg kjenner ikke deg, og du kjenner ikke meg. Likevel har du den siste tiden – av en eller annen grunn – vært veldig opptatt av å fornekte min identitet, både i Klassekampen og nå sist i Aftenposten. Når du skriver om Caitlyn Jenner og hvordan hun i dine øyne ikke er en ekte kvinne, angriper du alle transpersoner. Likevel er jeg ikke ute etter å kverulere med deg over hvorvidt du faktisk «går løs på» transpersoner (hvilket du bedyrer at du ikke gjør). Jeg vil egentlig bare gi deg noen opplysninger.

Du skriver: «Psyken har ikke kjønn og kan ikke stå i et kontrært forhold til kroppen. Her har det biologisk medfødte kjønn siste ord», og «dysforien ’født i feil kropp’ er en vrangforestilling og en tvangstanke». Jeg antar at du med dette mener at kjønnsidentitet ikke finnes – at folk bare er født som enten gutt eller jente, og at det som bestemmer hvilket kjønn man har, er genitaliene deres.

Variasjoner. La meg spørre deg om noe veldig konkret: Hva skjer når et barn blir født med et tvetydig kjønnsorgan? Hvordan kan vi da vite kjønnet til barnet?

Dette kalles å være intersex, og det finnes mange i verden som er det. Dessverre har det vært praksis å gjøre et inngrep på disse barna slik at kjønnsorganet ikke lenger er tvetydig. Argumentene har gått i at det kun er hormoner og oppdragelse som bestemmer en persons kjønn. Dette har imidlertid blitt motbevist flere ganger (se for eksempel Alice Domurat Dregers artikkel «’Ambiguous Sex’ — or Ambivalent Medicine?»). Erfaringene fra intersexpersoner viser tydelig at kjønn verken blir bestemt av kroppens utseende, genitalier, oppdragelse eller hormoner.

Hva er det da som bestemmer kjønn? Du mener at det ikke sitter i psyken. Kanskje mener du, som veldig mange andre, at det sitter i DNA-et: Enten er man XY eller XX, og sånn er det bare.

Men det er mer komplisert enn dette. Flere studier viser at personer kan ha celler med både XX og XY i kroppen. Noen kan ha XXY, og noen kan se ut som en helt vanlig mann, men likevel ha XX-kromosomer (eller motsatt). (Se for eksempel Claire Ainsworths artikkel i det biologiske fagtidsskriftet Nature, «Sex Redefined»). Det finnes faktisk utallige variasjoner, simpelthen fordi det er sånn naturen er. Naturen elsker variasjoner.

Hvis Caitlyn Jenner identifiserer seg som en kvinne, er det fordi hun er en kvinne.

Siden det finnes så mange variasjoner, stemmer det jo ikke at man enten må være XX eller XY. Hvordan kan da DNA definere kjønn? Jeg synes dette er også relevant for transpersoner, da det forsterker teoriene om at kjønnsidentitet er medfødt og sitter i hjernen et sted.

Hjernen er ikke så veldig forskjellig mellom kjønnene, likevel er det noen små forskjeller. Flere studier har forsket på hvorvidt hjernene til transpersoner samsvarer med «hjernetypen» til det kjønnet de identifiserer seg som (se blant annet Garcia-Falgueras og Swaab: «A sex difference in the hypothalamic uncinate nucleus: relationship to gender identity»). Resultatene fra studiene gir et positiv svar. Når Caitlyn Jenner forteller oss at hun er en kvinne, har det ikke noe å si hvordan hun ser ut: Hvis hun identifiserer seg som en kvinne, er det fordi hun er en kvinne.

I tillegg til alt dette: Det finnes ikke bare to kjønn. Kjønnsidentitet er like variert som resten av naturen. Det finnes et helt spektrum her.

Kjønnsdysfori. Å ha en kjønnsidentitet som ikke samsvarer med kroppens utseende, kan føre til kjønnsdysfori. Ubehaget forårsaket av dette varierer. Det kan være så sterkt at personen har behov for behandling (for eksempel hormonbehandling, hårfjerning, eventuelt kirurgisk inngrep). Hvor mye og hva slags behandling det er behov for, er individuelt. Det er ingen som «skifter kjønn», men det finnes flere individer som har behov for å forandre fremtoningen sin slik at den samsvarer med deres kjønnsidentitet.

Det finnes mye forskning der ute som støtter transpersoners identitet. Det burde likevel ikke være nødvendig å bevise noen ting. Vi ønsker alle å leve i et fritt samfunn – så lenge det ikke går utover andre, bør alle være fri til å være den de er. Og for å sitere Claire Ainsworth – når alt kommer til alt er det opplevd kjønnsidentitet som er det mest fornuftige parameteret dersom man først skal avgjøre om et menneske faller inn under kategorien mann eller kvinne:

«If the law requires that a person is male or female, should that sex be assigned by anatomy, hormones, cells or chromosomes, and what should be done if they clash?» spør hun i «Sex Redefined», og lar genetikkprofessor og biolog Eric Vilain hjelpe til med å svare: «’My feeling is that since there is not one biological parameter that takes over every other parameter, at the end of the day, gender identity seems to be the most reasonable parameter,’ says Vilain. In other words, if you want to know whether someone is male or female, it may be best just to ask.» (Ainsworth, 2015)

Med dette ønsker jeg deg en fortsatt fin uke, Vally Vegge.


Decaen er musiker, transkvinne og økonomi- og administrasjonskonsulent i LNU.

---
DEL