Kjønnsidentitet: noen opplysninger

Av: Mathilde Decaen DEBATT: Kjære Vally Vegge. Jeg kjenner ikke deg, og du kjenner ikke meg. Likevel har du den siste tiden – av en eller annen grunn – vært veldig opptatt av å fornekte min identitet, både i Klassekampen og nå sist i Aftenposten. Når du skriver om Caitlyn Jenner og hvordan hun i […]

Kjønnsidentitet er like variert som resten av naturen
Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Av: Mathilde Decaen

DEBATT: Kjære Vally Vegge. Jeg kjenner ikke deg, og du kjenner ikke meg. Likevel har du den siste tiden – av en eller annen grunn – vært veldig opptatt av å fornekte min identitet, både i Klassekampen og nå sist i Aftenposten. Når du skriver om Caitlyn Jenner og hvordan hun i dine øyne ikke er en ekte kvinne, angriper du alle transpersoner. Likevel er jeg ikke ute etter å kverulere med deg over hvorvidt du faktisk «går løs på» transpersoner (hvilket du bedyrer at du ikke gjør). Jeg vil egentlig bare gi deg noen opplysninger.

Du skriver: «Psyken har ikke kjønn og kan ikke stå i et kontrært forhold til kroppen. Her har det biologisk medfødte kjønn siste ord», og «dysforien ’født i feil kropp’ er en vrangforestilling og en tvangstanke». Jeg antar at du med dette mener at kjønnsidentitet ikke finnes – at folk bare er født som enten gutt eller jente, og at det som bestemmer hvilket kjønn man har, er genitaliene deres.

Variasjoner. La meg spørre deg om noe veldig konkret: Hva skjer når et barn blir født med et tvetydig kjønnsorgan? Hvordan kan vi da vite kjønnet til barnet?

Dette kalles å være intersex, og det finnes mange i verden som er det. Dessverre har det vært praksis å gjøre et inngrep på disse barna slik at kjønnsorganet ikke lenger er tvetydig. Argumentene har gått i at det kun er hormoner og oppdragelse som bestemmer en persons kjønn. Dette har imidlertid blitt motbevist flere ganger (se for eksempel Alice Domurat Dregers artikkel «’Ambiguous Sex’ — or Ambivalent Medicine?»). Erfaringene fra intersexpersoner viser tydelig at kjønn verken blir bestemt av kroppens utseende, genitalier, oppdragelse eller hormoner.

Hva er det da som bestemmer kjønn? Du mener at det ikke sitter i psyken. Kanskje mener du, som veldig mange andre, at det sitter i DNA-et: Enten er man XY eller XX, og sånn er det bare.

Men det er mer komplisert enn dette. Flere studier viser at personer kan ha celler med både XX og XY i kroppen. Noen kan ha XXY, og noen kan se ut som en helt vanlig mann, men likevel ha XX-kromosomer (eller motsatt). (Se for eksempel Claire Ainsworths artikkel i det biologiske fagtidsskriftet Nature, «Sex Redefined»). Det finnes faktisk utallige variasjoner, simpelthen fordi det er sånn naturen er. Naturen elsker variasjoner.

Hvis Caitlyn Jenner identifiserer seg som en kvinne, er det fordi hun er en kvinne.

Siden det finnes så mange variasjoner, stemmer det jo ikke at man enten må være XX eller XY. Hvordan kan da DNA definere kjønn? Jeg synes dette er også relevant for transpersoner, da det forsterker teoriene om at kjønnsidentitet er medfødt og sitter i hjernen et sted.

Lyst til å lese videre?

Logg inn eller registrer deg her

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here