Kjettersk filosofi-moro

Ny tegneserie gir gode fremstillinger av noen av den tidlige modernitetens klokeste hoder.

Kjetil Røed

Et av mine første betydningsfulle møter med filosofien var den lille boken Marx for begynnere. Til forskjell fra de fleste introduksjonsbøker om marxismen var det imidlertid en tegneserie! Ikke bare det – den var både morsom og lettlest. For lettlest og for artig, vil sikkert noen innvende, men for min del var det nettopp det enkle og underholdende som var inngangen til Marx – og som, tenker jeg nå, kan være den nødvendige inngangen til mer avanserte tenkere for flere. Et sted må man begynne – og det er nettopp fraværet av skikkelige begynnelser som Marx for begynnere som er noe av problemet.

Steven og Ben Nadlers Heretics! føyer seg imidlertid fint inn i nevnte serietradisjon.

En god smaksprøve. Tegneserien tar for seg modernitetens store tenkere og vitenskapsmenn: Bacon, Newton, Galileo, Leibniz, Pascal og Spinoza. Forfatterne går samvittighetsfullt – om enn (naturlig nok) noe skjematisk – gjennom de forskjellige grublernes tanker. I likhet med en tegneserie som for eksempel Maus (Art Spiegelman, 1987 og 1992) behandles høyst alvorlige og vanskelige temaer fint i denne tegneserien. Jeg liker spesielt godt hvordan de høyttravende temaene får tilført en letthet gjennom dette formatet: Hele veien er det svært så morsomt, og jeg bekymres ikke et øyeblikk over hvor skjematisk disse vitenskapsmennenes og filosofenes tanker behandles. Det er ment som en smaksprøve, en begynnelse, som – forhåpentligvis – kan føre leseren videre til mer avanserte introduksjonsverk eller (aller helst) originaltekstene selv.

Det er likevel enkelte som får grundigere behandling enn andre.

Filosofiens prins. Særlig Spinoza får mye plass, noe som er velkomment for min del – dette er jo en filosof hvis aktualitet ikke har blitt mindre siden barokkens Amsterdam. Det er nok også den filosofen som flest moderne tenkere har blitt inspirert av – bare tenk på skikkelser som Gilles Deleuze, Antonio Negri og Michael Hardt. Det tilføyes riktignok intet nytt om hverken Spinoza eller noen av de andre – men vi får en rar og morsom linse å betrakte dem gjennom (det bør kanskje nevnes at Steven Nadler har skrevet den kritikerroste Spinoza: A Life). Denne linsen kan nok føre til noen snodige synsvinkler vi ikke har vært borti før, selv om det er vanskelig å regne ut eksakt hva som tilføres (det vil variere fra leser til leser).

Serien gir oss i hvert fall et snodig perspektiv på de saklige argumentasjonsrekkene, noe som gir de filosofiske ideene en bevegelighet og letthet de ikke hadde fra før.

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.