Min pappa Toni Erdmann. Manus og regi: Maren Ade.

Kjære, ikke vær rar

Ved å ta sine karakterer på alvor unngår Min pappa Toni Erdmann komediesjangerens mest opplagte løsninger.

Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 15.12.2016

En av mine favorittreplikkutvekslinger på film (og generelt, egentlig) er å finne i Sam Mendes’ American Beauty (1999), når hovedkarakteren Lester Burnham (Kevin Spacey) er med kona Carolyn (Anette Bening) på en jobbfest. Her introduserer hun ham for en eiendomsmeglerkonkurrent (som også er hennes elsker, men det er ikke poenget her), hvorpå Burnham gjør oppmerksom på at de faktisk har møttes tidligere. Når eiendomsmegleren følgelig later som han minnes dette, repliserer Burnham med et beroligende smil: «Det er helt greit, jeg ville ikke ha husket meg heller.»

Fisk på land. Selv om filmene ikke nødvendigvis er spesielt like, er det flere elementer i denne scenen som har gjenklang i den kinoaktuelle tyske komedien Min pappa Toni Erdmann, skrevet og regissert av Maren Ade. Her møter vi den relativt beinharde karrierejegeren Ines Conradi (Sandra Hüller), som jobber med outsourcing for et internasjonalt firma i Bucuresti, og som får uventet besøk av faren sin fra Tyskland. Den halvpensjonerte barneskolepianolæreren og kroniske skøyeren Winfried (Peter Simonischek) har tatt en impulstur til dels fordi hunden hans har dødd, og til dels fordi han mistenker at det ikke går så bra med datteren som hun gir inntrykk av.

Ines skviser faren inn i sitt trange tidsskjema ved å ta ham med på en jobbrelatert sammenkomst der den uflidde mannen er som en fisk på land – og med dette oppstår noen av øyeblikkene som skaper de mest åpenbare assosiasjonene til American Beauty. Likhetene finnes imidlertid ikke bare i situasjonskomikken, men også i noe av tematikken, da begge filmene skildrer en form for et opprør mot roller man er satt til å spille i det sosiale liv.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer