Kirkegårdens nye klær

50 000 ble drept i Bogotás tidligere slumområde Cartucho – og utallige bare forsvant.

Dieter Wieczorek
Wieczorek er kritiker bosatt i Paris.

Cartucho

Andrés Cháves Sánchez

Colombia

De ti husene i Bogotás Cartucho-område likner en krigssone. Tidligere var stedet et av de voldeligste i verden. Knivstikking, voldtekt og skyting var daglige hendelser i dette livsfarlige kvartalet som var befolket ikke bare av colombianere, men av fattige mennesker fra mange ulike land. Selv en gjeld på et par euro kunne være nok til trusler om død. Drap var ikke bare et redskap i kampen om penger, men tok ofte form av hemningsløse massakrer nærmest for moro skyld, med ofre som fikk revet sine kropper opp med dusinvis av knivstikk.

Dette har ikke alltid vært Cartuchos virkelighet. Fra å være et alminnelig slumområde der innbyggerne brukte sine piller og sin marihuana, ble stedet fullstendig forandret da crack, morfin, kokain og andre hardere stoffer kom i salg og ble konsumert på hvert gatehjørne.

Med økende kriminalitet ble slummen over tid en skånselløs dødssone. Lokale dealere skaffet seg mer inn ytelse og makt etter hvert som de trengte seg inn og så å si okkuperte området. I denne lukkede verdenen kunne det å krysse en gate mellom to rivaliserende narkogrupper være et spørsmål om liv eller død. Politifolk som arbeidet undercover og infiltrerte gjengene, forsvant ofte uten at noen hørte fra dem igjen. Kroppene deres ble sannsynligvis begravd under betong.

In limbo. I den eksperimentelle kortdokumentaren La Hortúa fra 2011 fokuserte filmskaper Andrés Cháves Sánchez på en sykehusruin i en forlatt spøkelsesby – en gang et av de bedre hospitalene i Colombia, men i dag bebodd av husokkupanter. Cháves fulgte disse i deres dagligliv, preget av plagsomme minner og dagens ensomhet.

Hans nye film Cartucho var et spesielt og skjellsettende innslag ved Marseille FID-festivalen – kjent for å verdsette komplekse, sublime og gjerne motsetningsfylte filmer. Cháves skildrer bydelens liv-in-limbo med alle dets paradokser og dobbeltheter. Han kombinerer vitneutsagn med arkivopptak av dagligdags gateliv, og har gjennomgående lagt inn intervjusekvenser der personer som ikke vil samarbeide med ham kommer med skeptiske og dels aggressive kommentarer.

Men filmskaperen viser også andre sider ved bydelen, som at innbyggerne er hardtarbeidende mennesker som blant annet daglig pløyer gjennom 70 prosent av Bogotás søppel på jakt etter mat og andre nyttige ting. Ett intervjuobjekt peker på det seriøse og verdige ved arbeidet sitt, som kommer så godt med for Colombias hovedstad.

Cartucho ble til og med oppsøkt tidlig om morgenen av medisinstudenter som ville ha med seg lik hjem.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.