Bestill høstutgaven her

Kinesisk lojalitet kolliderer med amerikansk tradisjon på fabrikkgulvet

American Factory
Regissør: Steven Bognar Julia Reichert
(USA)

GLOBALISERING: American Factory byr på kultur-kollisjon og forbrødring mellom arbeidere fra det høyteknologiske Kina og amerikansk arbeiderklasse.

Bilfabrikken til General Motors (GM) i Dayton i delstaten Ohio måtte stenge dørene i 2008: Det var nedgangstider og lav etterspørsel etter bensintørste biler. Mer enn 10 000 mennesker ble arbeidsledige over natten. Regissørene Steven Bognar og Julia Reichert dokumenterte hendelsen i The Last Truck: Closing of a GM Plant (2009, HBO). I American Factory har tospannet vendt tilbake til Ohio.

Bilfabrikken ble kjøpt opp av den kinesiske milliardæren Cao Dewand og gjenåpnet i 2014 med produksjon av glassruter til bilindustrien: Fuyao Glass America.

Får halvparten av lønnen

«Vi kommer aldri til å tjene så mye penger igjen – den tiden er over», sier en tidligere GM-ansatt resignert.

Filmen åpner med at mange av de ansatte i Fuyao innledningsvis er begeistret over nye jobbmuligheter. Truckføreren Jill har strevd med å få endene til å møtes etter at hun mistet jobben hos GM. Siden huslånet ble umulig å betjene og banken overtok hjemmet, har hun bodd i søsterens kjeller.

Lønnsforskjellene for de ansatte hos GM og hos Fuyao er enorm.
. . .

Kjære leser. Du kan lese artikler fritt via en leserkonto basert på din epost. (Om du er abonnent allerede, logg deg inn.)

11. SEPTEMBER:

Do the right thing


Spike Lee: NYC EPICENTERS 911->2021½
Spike Lees dokumentarserie som nå går på HBONordic, er en omfattende skildring av New York – ispedd minner, historier og innsikt fra øyenvitner til byens største terroraksjon.
DOKUMENTARFILM:

20 år etter 11. september


Dylan Avery: SEVEN
Et forskningsteam i Alaska har via forskning og nye datasimulerte modeller konkludert med at NIST-rapporten om 11. september har tatt feil. Noe for NRK?
ØKOFILM:

Sorg er det vi føler – når et tap er et faktum (se filmen her)


Andrea Culková: Žal Žen (Grief / Sorg)
Extinction Rebellion er en protestbevegelse i rask vekst. De går inn for å omforme kjærligheten til naturen og raseriet over politikernes passivitet til kollektiv handling. Men hva med sorgens politiske potensial?
CANNES:

Videreføring snarere enn reprise


Joachim Trier: Verdens verste menneske
Med Verdens verste menneske har Joachim Trier meget mulig laget sin hittil beste film. Og det er mer enn bare hovedstaden som knytter den til Reprise og Oslo, 31. august.
22. JULI:

Traumeberetningen


Aslaug Holm, Sigve Endresen: Generasjon Utøya
Utøya som arnested for gryende partitilknytning: Denne generasjonen lar seg fortsatt ikke kneble.
22. JULI:

Et undersøkende nåtidsbilde av 22. juli


Tommy Gulliksen: Arven etter 22. juli
Tommy Gulliksens andre dokumentar om 22. juli viser en sårbarhet som er både reflekterende, undrende og oppriktig ærlig.
Carmen Gray
Gray er fast filmkritiker i Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte