GLOBALISERING: American Factory byr på kultur-kollisjon og forbrødring mellom arbeidere fra det høyteknologiske Kina og amerikansk arbeiderklasse.

Gray er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: carmengray@gmail.com
Publisert: 2020-04-17
American Factory
Regisør: Steven Bognar Julia Reichert
(USA)

Bilfabrikken til General Motors (GM) i Dayton i delstaten Ohio måtte stenge dørene i 2008: Det var nedgangstider og lav etterspørsel etter bensintørste biler. Mer enn 10 000 mennesker ble arbeidsledige over natten. Regissørene Steven Bognar og Julia Reichert dokumenterte hendelsen i The Last Truck: Closing of a GM Plant (2009, HBO). I American Factory har tospannet vendt tilbake til Ohio.

Bilfabrikken ble kjøpt opp av den kinesiske milliardæren Cao Dewand og gjenåpnet i 2014 med produksjon av glassruter til bilindustrien: Fuyao Glass America.

Får halvparten av lønnen

«Vi kommer aldri til å tjene så mye penger igjen – den tiden er over», sier en tidligere GM-ansatt resignert.

Filmen åpner med at mange av de ansatte i Fuyao innledningsvis er begeistret over nye jobbmuligheter. Truckføreren Jill har strevd med å få endene til å møtes etter at hun mistet jobben hos GM. Siden huslånet ble umulig å betjene og banken overtok hjemmet, har hun bodd i søsterens kjeller.

Lønnsforskjellene for de ansatte hos GM og hos Fuyao er enorm. Shawnea, som inspiserer glassrutene, tjener 12,84 dollar i timen – halvparten av det hun tjente hos GM. Hun føler lønnsgapet på kroppen, hun kan ikke kjøpe nye joggesko til barna når de har behov for det.

Abonnement kr 195/kvartal

American Factory er et fascinerende flue-på-veggen-innblikk i den nye globale kapitalismen, hvor arbeiderne i økende grad anses som erstattelige fordi roboter og maskiner tar over arbeidsoppgavene. Det foreligger en motsetning mellom de ansattes rettigheter og jakten på profitt, en spenning som øker fordi de kulturelle og fundamentale verdiene er forskjellige – det er individets rettigheter satt opp mot den kollektive innsatsen. Selskapet «må være et amerikansk selskap», men «med suksess» ,hører vi, og undres over hva som eventuelt vil kunne være gjenstand for forhandling når det gjelder å innfri disse forventningene. I møtet med kinesisk fabrikk-kultur og normer kunne de amerikanske arbeiderne like gjerne befunnet seg på Mars.

Kommunikasjonssvikt

Cao Dewang (i filmen kun omtalt som …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?