Bestill sommerutgaven her

Kinas selektive hukommelse

JUBILEER MED BISMAK: Ser ikke det kinesiske regimet ironien i å hylle studentene som demonstrerte i 1919, mens de fortsetter å knuse enhver protest fra dagens studenter?

Dette er et stort år for jubileer i Kina. 4. mai markerte folkerepublikken hundreårsdagen for 4. mai-bevegelsen, studentdemonstrasjonene foran Tiananmen-porten i Beijing i 1919, som innebar den kinesiske nasjonalismens fødsel. Og så, en måned senere, den 4. juni, var 30-årsdagen for den voldelige undertrykkelsen av de pro-demokratiske studentdemonstrasjonene samme sted. Denne milepælen vil derimot ikke bli offisielt erkjent, og langt mindre feiret, i Kina.

Udødeliggjøring og tabu

1919-demonstrasjonene er udødeliggjort i stein i monumentet for folkets helter på Tiananmen-plassen.
. . .


Kjære leser. Du har i dag åpnet dagens to frie artikler. Kom evt. tilbake i morgen for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- annonse -
denis@nytid.no
Ho er historieprofessor ved Yale-universitetet og forfatter av Curating Revolution: Politics on Display in Mao’s China.© Project Syndicate 1995–2019 Oversatt av Lasse Takle

Du vil kanskje også likeRelatert
Anbefalte