Kinas digitale briller

Kinesiske sikkerhets-myndigheter har begynt å utstyre politiet med «digitale briller», og sitter allerede på en databank hvor ansiktene til 1,3 milliarder voksne mennesker i landet er digitalt lagret.

Hans-Georg Kohler
Kohler er fast anmelder for Ny Tid.

Ifølge avisen Berliner Zeitung har kinesiske sikkerhetsmyndigheter begynt å utstyre politiet med «digitale briller». Med dette verktøyet får politiet raskt tilgang på informasjon om enkeltpersoner i offentlig rom via ansiktet deres; det er et redskap for såkalt «ansiktsgjenkjenning», og enkeltpersoner bli identifisert med hundre prosent sikkerhet. Den kinesiske staten sitter allerede på en databank hvor ansiktene til 1,3 milliarder voksne mennesker i landet er digitalt lagret. Biometrisk identifikasjon er lovfestet i Kina. Myndighetene samler inn millioner av datapunkter fra hver eneste borger. Ministeriet for offentlig sikkerhet har 170 millioner kameraer spredt over hele landet, etter planen skal det samlet sett bli 400 millioner overvåkingskameraer i offentlig rom. Tidligere ville det vært umulig å kontrollere denne enorme billedstrømmen, men i dag er dette fullt mulig ved hjelp av kunstig intelligens.

Firmaet Megvii leverer nødvendig software til evalueringen av de digitale bildene. Programmet «Face++» kommer trolig snart til å være globalt markedsledende når det gjelder anvendelsen av ansiktsgjenkjenning og behandlingen av informasjonen dette gir. Megvii tar i bruk nevrale nettverk – som kan minne om strukturer i menneskehjernen – for å hurtig og presist sile ut ansikter i store menneskemengder. Et bilde med lav kvalitet tatt med en smarttelefon, er tilstrekkelig til at programmet lykkes med identifiseringen av et ansikt.

Megviis roboter. Internett-giganten Alibaba og hardware-firmaet Foxconn (som produserer iPhone) investerte stort i selskapet Megvii, som ble grunnlagt i 2011. Megvii har også utviklet et ansiktsgjenkjenningsprogram til shopping-apper for selskapet Alibaba. I tillegg har de produsert en robot som gjør menneskelig tilstedeværelse overflødig i produksjonsprosesser.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.