Kina redder Afrika

Denne ukas Kina-besøk i åtte afrikanske land har igjen utløst norske bedreviteres negative reaksjoner.

Dag
Tidligere redaktør i Ny Tid (-2016).
[kina i afrika] Kinas president Hu Jintao tas nå imot av afrikanere som er lei den kolonialistiske og rasistiske mentaliteten som har preget europeere i 500 år. Men vil norske synsere høre på hva afrikanerne mener? Nei, selv ikke i 2007. «Storeulv i Afrika», var tittelen på Erik Selmers tirsdagskommentar i Dagsavisen: «Kineserne gjør som vestlige land har gjort siden imperialismens spede barndom, de sørger for egne interesser.»

Likhetstegn settes mellom dagens normale afrikansk-kinesiske handelsforbindelser og Europas – inkludert Norges – forhistorie: Slavehandel, okkupasjon og økonomisk plyndring.

«Afrikaturné uroer Vesten» lød Aftenpostens tittel onsdag. Medieprofessor Helge Rønnings politiske synspunkter: «Det Kina gjør, er ingen ting annet enn ren, rå forretningsdrift og har ingen ting med bistand å gjøre.»

Ikke bare er dette nedlatende paternalisme. Påstandene er kontrafaktiske. Under Liberia-besøket etterga Hu 100 millioner gjeldskroner, i tillegg til å gi bistand. Kina har behandlet 170 millioner pasienter i Afrika. Og Hu er betegnende nok den første ikke-afrikanske statsleder som besøker nyvalgte Ellen Sirleaf-Johnson.

Erik Solheim kritiserer med rette kampanjen mot ikke-europeiske lands innsats for Afrika. Faktum er at Afrika sør for Sahara nå gjør det bedre enn på flere tiår. Kina kan ta sin del av æren. Det kan ikke norske bedrevitere.■

---
DEL

Legg igjen et svar