Grønnvasking

Keiserens grønne klær

Begrepet «grønnvasking» ble en del av språket vårt etter at økotenkning ble trendy, og stater og konserner skjønte at de kunne vaske skitne affærer med vakre løfter.

Ranveig Eckhoff
Eckhoff er fast anmelder for Ny Tid.
Email: ranveige@gmail.com
Publisert: 01.06.2018
Die grüne Lüge. Weltrettung als profitables Geschäftsmodell
Forfatter: Kathrin Hartmann
Blessing, Tyskland

Om alle mennesker på planeten skulle leve og konsumere på samme måte som i rike land, ville vi trenge tre planeter. Dette er forskerne enige om. Mellom 1980 og 2010 har forbruket av plantemineraler og fossile råstoffer fordoblet seg, fra 40 til 80 milliarder tonn. Skog meies ned, biodiversitet skrumper, landjord eroderer, drivhusgasser øker, og sulten vokser. Hvordan kan det skje, om stadig flere varer er «økologiske»? I boken Die Grüne Lüge gir forfatteren Kathrin Hartmann oss bevis og analyse av tesen: «Grønnvasking» holder stand mot alle forsøk på oppklaring. Jo mer kunnskapsrik målgruppen er, jo skadeligere produktet er, jo mer absurde løftene er, jo større løgnen med andre ord er, desto villigere blir den mottatt. Slik blir rovdrift av ressurser forkledd med «bærekraftig» kappe. Hvordan er denne typen svindel mulig? Eksemplene er mange. Ta Nespresso-kapselen: Vi trenger ikke engang George Clooneys kaffebrune øyne for å godta at den snertne maskinen, som på null tid spruter ut rykende varm kaffe, er en nødvendighet i hverdagen. At én kilo kapselkaffe koster rundt 800 kroner, tar vi med på kjøpet. Fra 2006 til i dag har mengden solgte kaffekapsler, i 400 butikker rundt om på kloden, økt fra 3 til 10 milliarder og har blitt en verdenssuksess for den beryktede produsenten Nestlé. De tomme aluminiumskapslene utgjør hvert år minst et 8000 tonn tungt søppelberg. Nå er det ingen hemmelighet at utvinning av aluminium er miljøsvineri, og legger gigantiske regnskogområder brakk. Det trengs tilsvarende mengder strøm i produksjonsprosessen, noe som fører til bygging av damanlegg. Anleggende røver land fra urfolk, som blir tvangsflyttet, de forgifter jord og vann hver gang tungmetaller siver ut.

Slik blir rovdrift av ressurser forkledd med «bærekraftig» kappe.

Nestlé er ett av mange firmaer som påberoper seg et program for «bærekraftig» kaffe. Det handler hverken om biologisk dyrking eller rettferdig handel, men det lyder bra, kaffebonden smiler bredt på hjemmesidene, konsumenten lar seg overbevise av grønne fake news og får følelsen av å bidra til en bedre verden.

Korrupt panda?

Kathrin Hartmann har brukt flere år på å samle et omfattende bevismateriale. Dette er hennes beste våpen overfor de anklagede: å kritisere henne for å tale til menigheten ville dermed skyte forbi målet. Og forbrukerne er ikke skyteskive denne gang. Det er derimot de som ikke bare øver vold mot mennesker og miljø, men som også skruppelløst grønnvasker sin råskap og bedriver blank ansvarsfraskrivelse. Regjeringer kamuflerer grov utnyttelse av småbønder, selskaper slår seg sammen med ideelle miljøorganisasjoner og produserer lugubre kvalitetssertifikater. Og her blir det en riktig illeluktende suppe: World Wildlife Foundation (WWF) – grunnlagt i 1961 av adelige, storviltjegere, industrimagnater og millionærer – er en av verdens største naturvernorganisasjoner og blant dem som har fått kritikk for å bidra til tvilsom grønnvasking.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer