Katt-og-mus-lek med sannheten

Bellingcat - Truth in a Post-Truth World
Regissør: Hans Pool
( Nederland)


ÅPEN KILDEKODE: Bellingcat-gruppen er i frontlinjen av en sårt tiltrengt grasrotbevegelse, som avslører produksjonen og spredningen av falske nyheter.

Eliot Higgins var 36 år og hadde nylig mistet kontorjobben sin da han i 2014 brått entret den globale nyhetsscenen. Han beskrev seg selv som «forferdelig nerdete» og folkesky, drev mye med nettspill og tilbrakte mesteparten av tiden ved datamaskinen – når han ikke tok seg av barnet sitt, som hjemmeværende pappa. Livsstilen og atferden hans var med andre ord motsatt av stereotypien om en macho våghals som vi vanligvis forbinder med krigsreportere. Men hans plutselige tilstedeværelse som en journalistisk kraft, sier mye om naturen til moderne konflikter og informasjonskrigføring.

I vår tungt medierte og bildemettede verden søker vi nå like gjerne etter bevis for hva som skjer i kriseområder, blant det som legges ut på nettet, for eksempel førstehånds øyenvitneskildringer i sosiale medier. Higgins er grunnleggeren av organisasjonen Bellingcat, som driver en åpen kildekode-nettside. Målet er å finne sannheten om hendelser i områder hvor pålitelige mediekilder er fraværende, samt å faktasjekke påstander fra politikere ved å gjennomgå den omfattende strømmen av digitale spor.

Bellingcatmetodens overlegne påvirkningskraft er urovekkende.

Den uavhengige organisasjonen – oppkalt etter fabelen om musene som vil feste en klokke rundt halsen på katten for å ufarliggjøre den – har voks …


Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Carmen Gray
Gray er fast filmkritiker i Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte