Bestill sommerutgaven her

Katekisme over døden

De døde filosoffers bog
Forfatter: Simon Critchley
Forlag: Klim (Danmark)

Simon Critchleys dødebok er en oppvisning i sokratisk ikke-viten og kan være en tankevekker for mange.

Med denne bog skriver Simon Critchley sig ind i den tradition hvor filosofi ikke kun er en metode til at forstå, men også et værktøj som dens udøvere kan bruge til at ændre sig selv med ved at skabe et nyt forhold til verden, til viden, til sandhed og historie. Kendte eksempler er Kejser Aurelius’ Tanker til sig selv; Senecas Livets korthed; Montaignes Essays, samt Villy Sørensens Seneca. Humanisten ved Neros Hof.

 

Boken er et alternativ til «europeisk buddhisme», hvor vi dyrker vårt indre potensial samtidig som vi forblir apolitiske, uengasjerte og ulykkelige.

Liv og tænkning er forbundet, og vi forstår hvorfor et «ureflekteret liv ikke er værd at leve» (Sokrates). Critchleys dødebog handler ikke om at sige: «I ræser rundt og sidder i hamsterhjulet fordi I er bange for døden, stop nu op.» Derimod viser forfatteren at der er en sammenhæng mellem at leve et ureflekteret liv og at leve et tomt og falskt liv. Hvordan vende sig mod det førstnævnte? Critchleys svar er gennem en bevidstgørelse om døden eller alt hvad der omgiver døden. Hans greb er brugen af det konkrete livseksempel hos tænkere af enhver art.
. . .

- annonse -

Kjære leser. Du har i dag åpnet dagens to frie artikler. Kom evt. tilbake i morgen for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Alexander Carnera
Carnera er frilansskribent, bosatt i København.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

UtØya / 22. JULI: Etter min oppfatning kunne politiet ha fått panikkJeg fraktet 24 sønderslagne, sjokkskadede ungdommer i sikkerhet til fastlandet fra Utøya. Flere ganger førte jeg båten ut til dette helvete på jord. Hvor var politiet?
22. juli / Generasjon Utøya (av Aslaug Holm, …)Utøya som arnested for gryende partitilknytning: Denne generasjonen lar seg fortsatt ikke kneble.
22. juli / Arven etter 22. juli (av Tommy Gulliksen)Tommy Gulliksens andre dokumentar om 22. juli viser en sårbarhet som er både reflekterende, undrende og oppriktig ærlig.
Kronikk / Strålevernets «anerkjente» institusjonerOverser myndighetene forskning på feltet strålevern? Eksempelvis skader av AMS-målernes pulsing – eller skader fra svake elektromagnetiske felt, som mobilstråling?
Kina / François Jullien’s Unexeptional Thought (av Arne de Boever)Via sinologen François Jullien avdekker Arne de Boever blinde flekker, farlige fordommer og avgjørende mentalitetsforskjeller i møtet mellom øst og vest.
Handke / Mein Tag im anderen Land (av Peter Handke)Et eviggyldig spenningsforhold mellom enkeltmennesket og fellesskapet. Har Peter Handke med alderen gradvis gitt avkall på raseriet?
Nato / Til NATOs disposisjon Under NATO-øvelsen Good Heart var «fienden» streikende arbeidere og navngitte norske organisasjoner.
Orientering nr. 22 1971 / Pariserkommunen ble modell og inspirasjon for sosialister fra Marx til våre dager: Vi bringer her annen del av Einhart Lorenz’ artikkel om Pariserkommunen.
Frihet / Jeder Mensch (av Ferdinand von Schirach)Ferdinand von Schirach vil inspirere til en modernisering av det demokratiske systemet.
Fotobok / Å holde sammen helt inn i livets høstEnkelte fotografier i denne boken oppleves som nådeløse, til tross for at fotograferingen er gjort blant venner.
Oslo-avtalen / Oslo (av Bartlett Sher, …)Den eskalerte konflikten mellom Israel og palestinerne minner oss igjen om at Oslo-avtalen i 1993 ikke førte til fred. Og dermed føles HBO-filmen Oslo nærmest som naiv eskapisme.
Samtaler med lysets hastigheter. Konstruksjonen av det digitale dødsriket. (av Ole Sverre Olsen)Zuckerberg legger frem visjonene for det 21. århundre, bør du følge oppmerksomt med på hva som er det konkrete innholdet i det de presenterer av teknologi, forsket frem i laboratoriene i Silicon Valley.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte