Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

Kaste – et universelt system for ulikhet, maktmisbruk og ydmykelse

Caste: The Origins of Our Discontent
Forfatter: Isabel Wilkerson
Forlag: Random House, USA

RANG: I India er det etternavnet, i USA er det hudfargen, som avgjør om man står øverst eller nederst på kastesystemets rangstige

«I USA er rase er den synlige manifestasjonen av den usynlige makten som utøves gjennom kaste. Kaste er skjelettet, rase er huden.»

Med dette definerer Isabel Wilkerson temaet hun behandler i boken Caste. The Origins of Our Discontent. Hun gjør en omfattende studie av et fenomen der den antatte overlegenheten til en gruppe settes opp mot den antatte underlegenheten til en annen. Dette er en mektig infrastruktur som holder begge grupper på plass og som i effekt får betydning på liv og død.

Wilkerson sammenligner tre kastesystemer som har utmerket seg gjennom historien: det tusenårgamle kastesystemet i India; den rasebestemte kastepyramiden i USA og det som over kort tid utviklet seg i Nazi-Tyskland. Alle har blitt rettferdiggjort som «gudegitt» eller «naturens lov» og dreier seg om makt – de som har den, og de som ikke har den.
. . .

- annonse -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Ranveig Eckhoff
Eckhoff er fast anmelder for Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

Alle mot alle

FLYKTNINGER: Samholdet pulveriseres, alle tenker bare på å klare seg selv, overleve, rive til seg en ekstra matbit, en plass i matkøen eller telefonkøen.

Mange norske konservative vil nikke anerkjennende til Burke

EN DOBBELTBIOGRAFI: Siden 1950-tallet har Burkes ideer fått en renessanse. Motstand mot rasjonalisme og ateisme står sterkt hos de 40–50 millioner evangelisk kristne amerikanerne.

En landbrugsklynge – et topmoderne industrielt kompleks

MAD: Problemet er adgangen til mad. Alle skal spise for at leve. Skal vi spise, må vi købe. For at købe, må vi arbejde. Vi spiser, fordøjer, og skider.

Dydens diktatur

KINA: Kinas kommunistparti praler i dag med, at det er i stand til at genkende enhver af landets 1.4 milliarder borgere inden for få sekunder. Europa må finde alternativer til den stigende polarisering mellem Kina og USA.

Protest kan koste deg livet

HONDURAS: Nina Lakhanis farlige søken etter sannheten bak drapet på miljøaktivisten Berta Cáceres ender opp i flere spørsmål enn svar.

Det kulturelle bindemiddelet

ROMAN: DeLillo iscenesetter en slags allmenn, paranoid tilstand, en mistenksomhet som har global rekkevidde.