Et økonomisk system basert på slavearbeid

KARIBIAS HITTEBARN: Alexander Hamiltons oppvekst på den danske sukkerkoloniøya St. Croix preget hans politikk som USAs første finansminister og en av USAs grunnleggere. Han var spesielt opptatt av slavene – og hvilke spor etterlot slaveriet seg på øya?

Ved første øyekast minner St. Croix. i Det karibiske hav om en blanding av Jamaica, Kolkata og Gran Canaria. I hovedstaden Christiansted finnes mer eller mindre vedlikeholdte rester av den danske kolonitiden (1733–1917) med de karakteristiske romanske buene som også prydet Norges hovedstad Christiania. På de halvtørre gressflekkene langs veiene utenfor byen beiter magre hester. Plantevekster trenger seg gjennom vinduer og dører i forlatte hus, og mange bygninger mangler gateskilt og husnummer, hvilket gjør det vanskelig å finne det første reisemålet mitt: 34 Company Street, et av barndomshjemmene til Alexander Hamilton.

Hamilton, som jeg først ble forelsket i da jeg tok et fag i amerikansk historie ved San Francisco State University, var en av USAs grunnleggere, medforfatter av grunnloven og Federalist Papers, og landets første finansminister.
. . .

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Hilde Susan Jaegtnes
Forfatter og manusforfatter for film- og tv.

Relaterte artikler