Midnight Family
Midnight Family Regissør Luke Lorentzen

Kappløp om ulykkene


PASIENTJAKT: Den intense og nærgående dokumentaren Midnight Family følger en familieeid ambulanse i Mexico by, og deres ekstreme dilemmaer mellom livredning og inntjening.

Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 2019-11-01
Midnight Family

Luke Lorentzen (Mexico, USA)

Mexico by har 9 millioner innbyggere, men færre enn 45 statlige ambulanser for nødutrykninger, får vi vite av en tekstplakat tidlig i filmen Midnight Family. Til sammenligning er ambulanseavdelingen i Oslo og Akershus «oppsatt med 45 akuttambulanser på dagtid og 29 akuttambulanser om natten», ifølge Oslo universitetssykehus’ nettsider.

Biljakt til ulykkesstedene

I den meksikanske hovedstaden har dette skapt et marked for private ambulanser som opererer i en juridisk og ofte også moralsk gråsone, med mål om å tjene penger på den åpenbare mangelen på offentlige tjenester. Amerikanske Luke Lorentzens dokumentar følger en av disse akuttambulansene, som drives av familien Ochoa, med far, to sønner og en venn av familien i bilen. Kanskje har de ikke det mest oppdaterte utstyret eller den fremste kompetansen, men gjennom å tyvlytte på politiradioer klarer de ofte å nå fram til ulykkesstedet før de statlige utrykningsmannskapene. Til tider etter de reneste biljaktene i konkurranse med andre ambulanser om å utføre det potensielt livreddende arbeidet – og forhåpentlig også kunne innkassere lønn for det.

Filmen gir noen urovekkende perspektiver på privatisering innen helsesektoren.

Yngstesønnen, som er i skolealder, henger med på de hovedsakelig nattlige utrykningene – mens storebroren Juan (17) i praksis synes å styre den cowboy-aktige familievirksomheten. Juan innrømmer at han liker adrenalinkickene han får av arbeidet, men i flere scener ser vi ham like fullt behandle pasienter med en påfallende modenhet. Dette teamet gjør med andre ord ikke nødvendigvis en dårlig jobb.

[ntsu_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=R-i4TXyjHN8

Men utfordringene er mange, og av og til kan viktige avgjørelser bli påvirket av økonomiske egeninteresser. Skal de for eksempel kjøre den skadede til det nærmeste statlige sykehuset, eller til et privat litt lenger unna – hvor det er større sjanser for at de kan få betalt for tjenesten? Her spiller også de ulike sykehusenes kvalitet og kapasitet inn i vurderingen, men muligheten for å tjene penger er åpenbart en vesentlig faktor for familien, som sliter med å få endene til å møtes.

Ved flere anledninger ser vi dem likevel ende opp uten noen lønn for innsatsen, for eksempel når pasientene ikke har de rette helseforsikringene. Å etterlate folk med alvorlige skader synes ikke å være et alternativ, men særlig en opprivende …

Abonnement halvår kr 450


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)