Bestill sommerutgaven her

Kaos seirer alltid over orden

ASSANGE / WikiLeaks er en puritansk illusjon.

Hvilken forbrytelse er han anklaget for? Hvorfor er verdens mektige så sinte på ham at de forfølger ham på nådeløst vis, eller håper (som demokraten Clinton) at en drone vil ta ham av dage? Julian Assanges forbrytelse består i at han trodde på ordene og begrepene som danner grunnlaget for det liberale demokrati og den vestlige politiske kultur: sannhet, åpenhet og demokrati.

Den langvarige aggresjonen mot Assange – som bryter med grunnlaget for informasjonsetikk, er avskyelig og hyklersk.

Filosofien bak WikiLeaks, og Julian Assanges personlige deltakelse, springer ut ifra en urokkelig tillit til åpenhet og informasjon. Heri ligger WikiLeaks’ styrke, og heri ligger dens svakhet. Tilliten til åpenhet er WikiLeaks’ svake punkt – jeg tror nemlig ikke at sannheten er allmektig. Forholdet mellom tegn og virkelighet er ikke lenger tydelig, og den kollektive bevisstheten er overveldet av en strøm av informasjonsmessige nerveimpulser, i den grad at åpenheten drukner i hvit støy. Det er som om et overskudd av lys får verden til å stupe ned i mørket.

Mørketiden, som europeerne kalte middelalderen, var et resultat av et ekstremt fravær av sosial interaksjon: et stillhetens rike. Vår tids mørke er derimot et resultat av en ubegrenset spredning av informasjonskilder og -stimuli – som lyser . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

franco@nytid.no
Bernardi er filosof, forfatter og aktivist, bosatt i Italia.

Du vil kanskje også like