Kan svart humor gjøre livet lettere?

Hvis Gazas folk får puste inn litt svart humor, kan det gi næring til troen på endring gjennom folkelig motstand, tror palestinsk humorskribent.

Julenissen får møtes av Gazas eldre garde etter at israelske styrker drepte hundrevis av barn: «Hva gjør du her
Ahmad al-Kabariti

«Noen bor i telt, andre i skoler og campingvogner, mens enhet og gjenoppbygging kan være mulig i drømmer.»
Med denne sarkastiske og populære sangteksten summerer komikeren Ayoub opp palestinernes situasjon på Gazastripen i et 4:28 minutters klipp på sin YouTube-kanal.
Ayoubs videosnutt, som ble lastet opp i november 2014, bruker sarkasme for å si noe om situasjonen i Gaza slik den er etter den 51 dager lange krigen i fjor sommer, og etter høylytte løfter om gjenoppbygging som ikke er blitt noe av.
Ayoub er 39 år og en populær komiker som snakker om folkets standhaftighet under den israelske aggresjonen, og undrer seg over om belønningen etter en slik krig skal være hjemløshet og en evindelig utsatt gjenoppbyggingsprosess. I sangen heter det: «Folk trosset aggresjonen og utfordret bombene fra jagerflyene. Hvorfor skal de tortureres – var de skyldige?»
Innbyggerne i Gaza har lenge gjennomlevd en serie av kriser:  strømutkobling, drivstoffmangel, stenging av grenseoverganger, høy arbeidsløshet og stor fattigdom, i tillegg til håpløse politiske og økonomiske forhold.
«Komiske sanger har som mål å dempe innbyggernes bekymringer, og mane dem til å uttrykke seg uten restriksjoner eller frykt for å bli arrestert på grunn av det de føler overfor en desperat virkelighet», sier Ayoub til Ny Tid.

Depresjon. Skuespiller og manusforfatter Ali Abu Yassin mener at folket i Gaza ønsker seg smil og latter etter at begge deler lenge har glimret med sitt fravær. Derfor er det rom for de mange kunstneriske forsøkene på skape svart humor – som reflekterer palestinsk virkelighet på en komisk måte, tror han. «Teater og annen kunst i Gaza behandler ofte stoff på en veldig seriøs måte, på grunn av den palestinsk-israelske konfliktens særpreg gjennom flere tiår. Men nå dukker det opp tragikomiske arbeider som ikke har noen streng form, men som er en miks av komedie og tragedie», sier Yassin.
Men det er vanskelig å planlegge skrivingen av slike arbeider, mener han. De gangene komiske stykker blir til, skjer det oftest på impuls. Det impulsive henger sammen med at alt som kan lette den kunstneriske skapelsesprosessen mangler. «Komedie og humor trenger politisk stabilitet», sier han.
«Komikerne i Gaza vil gjerne lage satirisk komedie i full utfoldelse, og på mer jevnlig basis, men den triste tragedien som dominerer i det virkelige livet, bryter seg stadig inn i arbeidet deres og hindrer dem i å skape de spesielle kunstverkene de har lyst til å presentere,» mener Yassin.
Den allmenne stemningen i Gaza tenderer mot depresjon, trass i at komikere forsøker å holde den dystre virkeligheten på avstand ved å skape komisk dialog med dem. Men det plagede folkets lidelser trenger seg alltid på.
Filmskaperen Mahmoud Zuaiter (28), som også leder bandet Tashweesh – «Interferens» på arabisk – tror at spottende kunst er avhengig av måten den presenteres på, i kontrast til livets virkelighet i Gaza. Den unge artisten tror at humor kan føre til endringer i et land, og mener han har ansvar for å skape en dialog med publikum og presentere nye tanker og håp for dem.

Lyst til å lese videre?

Logg inn eller registrer deg her

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here