Kampen om provinsen

De siste månedene har provinsen Manicaland tiltrukket seg lokal, regional og internasjonal oppmerksomhet, men av feilaktige årsaker.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 14.02.2013

Send din reaksjon til debatt@nytid.no

Ethel Irene Kabwato er forfatter, lærer, aktiv i «Zimbabwe Women Writers» og ulike mediefrihetsprosjekter. Hun leder også det frivillige prosjektet «Slum Cinema» i Harare, hvor fattige barn ytrer seg gjennom film. Kabwato skriver eksklusivt for Ny Tid.


Hver fredag skriver noen av verdens ledende ytringsfrihetsforkjempere eksklusivt for ukemagasinet Ny Tid. Våre Uten grenser-spaltister:Parvin Ardalan (Iran), Irshad Manji(Canada), Nawal El-Saadawi(Egypt),Elena Milashina(Russland),Tiam Irani (Iran),Martha Roque (Cuba), Ethel Irene Kabwato (Zimbabwe), Tsering Woeser (Tibet), Malahat Nasibova (Aserbajdsjan) og Nyein San (Burma).


Harare, Zimbabwe. Jeg er født og oppvokst i Zimbabwe, i den vesle grensebyen i øst, Mutare. Byen er 263 kilometer fra hovedstaden Harare. Mutare, som også kalles «Diamantbyen» (på grunn av diamantgruvene i et distrikt som kalles Marange,) er hovedstaden i Manicaland-provinsen hvor Manyika-folket kommer fra.

Provinsen er fjellrik og får mest regn i hele landet. Det er herfra landet får sitt tømmer, sin te, kaffe og frukt. Men på tross av sin rikdom av naturressurser, henger Manicaland likevel etter i utvikling sammenliknet med alle andre provinser i Zimbabwe.

Kineserne har bygget et hotell og kjøpesenter for mange millioner dollar i et område ved navn Natvest i Mutare. Anjin, et kinesisk selskap, opererer i det rike diamantgruveområdet Marange.

Det var i januar i år at en ZANU PF-tilhenger, Sheila Mutsenhu, strippet seg naken foran den amerikanske ambassadøren til Zimbabwe, Bruce Wharton, i protest mot det hun selv kalte sanksjoner innført av USA.

Wharton var på besøk hos Turner minnebibliotek, som huser USAs ressurssenter for seksjon for samfunnskontakt. Omtrent 100 ungdommer fra ZANU PF, det tidligere regjeringspartiet, konfronterte ambassadøren.

Offerlam

Hendelsen var både sjokkerende og pinlig for det i hovedsak konservative samfunnet i Mutare. Kvinneorganisasjoner fordømte denne sjeldne protesten. Et par dager etter hendelsen utstøtte ZANU PF demonstranten Mutsenhu. Hun føyes til en lang liste av partiets offerlam. Det er et kjent faktum at kvinner er naturtalenter i mobilisering og samarbeidsprosjekter, mens menn er konkurranseorienterte. Derfor var Mutsenhu bra og nyttig for ZANU PF.

Grunnen til at ZANU PF utstøtte Mutsenhu er åpenbar: Partiet trenger desperat støtte i Manicaland. Folkeavstemningen om en ny grunnlov skal avholdes i mars, mens landets nasjonale valg er planlagt i juni. Det er viktig for ZANU PF å samle så mange stemmer som mulig i provinsen.

Partiet har aldri vunnet et direkte flertall i Manicaland siden uavhengigheten i 1980, og de fleste av opposisjonslederne som har skapt hodebry for det tidligere regjeringspartiet har kommet fra denne provinsen.

Siden 1980 har partier som ZANU Ndonga, grunnlagt av prest Ndabaningi Sithole, alltid beholdt setene nord og sør i Chipinge. Sithole grunnla den Sorte Nasjonalistbevegelsen, ZANU, i 1963. Han var prest, lærer, forfatter og frigjøringshelt.

Partiet nyter ennå respekt i Chipinge, Sitholes hjemsted.

Noen av ZANU Ndongas framstående medlemmer, som Chief Rimbi, ble senere med i Morgan Tsvangirais Bevegelse for Demokratisk Endring og ble senator i den nasjonale enhetsregjeringen (GNU).

Sithole døde i 2000 og ble aldri tildelt heltestatus.

Politisk kamp

Edgar Zivanai Tekere, en frigjøringshelt og kadre i ZANU PF, falt utenfor president Robert Mugabes gunst i de tidlige 80-åra og formet sitt eget parti kalt Zimbabwes Enhetsbevegelse (ZUM). Veteranen sloss for presidenttittelen i valgene i 1990 og 1995 og tapte med liten margin. I en periode hadde han ZUMs parlamentariske sete for Mutare.

Tekere forteller om sine opplevelser i boka En livstid i kamp (Sapes Books, 2007). Han døde 7. juni 2011 og ble tildelt status som nasjonal helt av politbyrået i ZANU PF. Dette ble av kritikere sett på som partiets forsøk på å oppnå politisk støtte og forene partiet.

Zimbabwe har også vært vitne til nedgangen til biskop Abdel Tendekao Muzorewas parti, Den Forente Afrikanske Nasjonale Kongressen (UANC).

Det er interessant å notere seg at Den Nasjonale Grunnlovsforsamlingen (NCA), ledet av professor Lovemore Madhuku, spilte en viktig rolle i folkeavstemningen om grunnloven i 2000. Det er påstått at ZANU PF hadde utarbeidet grunnloven uten å rådføre seg med sivilsamfunnet og andre interessenter.

MDC (Bevegelsen for Demokratisk Endring), slo seg sammen med NCA og kjørte en kampanje for å stemme nei. Å stemme ja ville ha betydd støtte for president Mugabe og ZANU PF. Grunnloven ble rungende nedstemt, hovedsakelig på grunn av NCAs innsats.

Rekruttering

Både MDC, begge av dem, og ZANU PF, kjører kampanjer for å stemme ja i folkeavstemningen i mars. Manicaland forblir imidlertid ZANU PF og MDCs slagmark i valget i 2013. En av de første hvite ordførerne siden Zimbabwes uavhengighet, Brian James, ble suspendert i januar i 2012 av en minister i lokalmyndighetene ved navn Ignatius Chombo, etter anklager om uredelighet.

James har fått æren for å få byens søppelbiler til å bli punktlige. For å oppmuntre til effektivitet, tilregnelighet og gjennomsiktighet, har han som ordfører oppmuntret lokalsamfunn til å forme komiteer hvis plikt det er å rapportere direkte til sin rådgiver, eller til å delta i samfunnsprosjekter. Mutare har blitt stemt fram som den reneste byen i Zimbabwe.

Brian James har indikert at han vil kjempe for et parlamentarisk sete i Chikanga-Dangamvura gjennom MDC-T. James er kasserer for MDC-T.

Marginaliseringen av andre raser i Zimbabwes politiske landskap er noe MDC må jobbe med før folkeavstemninga eller det kommende valget i juni. Tidligere medlem i parlamentet for Chimanimani, Roy Bennett, ble hundset ut av sitt sete og som følge av dette nektet sin posisjon i GNUs departement for agrikultur.

Foruten å miste nøkkelpersoner gjennom ZANU PF sine påfunn, har MDC-T blitt frarøvet viktige personer gjennom dødsfall. Nylig mistet partiet sine eldre tankesmier, Senator Rimbi, John Makumbe og Professor Gordon Chavunduka. Ironisk nok er alle tre fra Manicaland.

ZANU PF, MDC og andre partier har den tøffe oppgaven det er å sørge for at den nye grunnloven tjener interessene til alle zimbabwere. Dette slik at den ikke blir eiendom til noen få individer som alltid kan gjøre hva de vil med den, for å tilfredsstille sine egne egoer. Folk bør heller ikke bli sidestilte grunnet stammetilhørighet, farge eller klasse. ■

Oversatt fra engelsk av Kari Nøst Hegseth


(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 15.02.2013. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Kommentarer