Kampen om det palestinske folkeminnet 


Den pågående palestinske tilbakevendingsmarsjen, som startet 30. mars og har samlet titusener av palestinere, er et budskap til Israel og det internasjonale samfunnet om at palestinerne opprettholder kravet om retten til å vende tilbake til sitt hjemland.

En gruppe eldre mennesker er møtt opp ved grensen mellom Gazastripen og de okkuperte palestinske områdene. De bærer med seg nøklene til det som en gang var hjemmene deres i 1948. De funderer og snakker med hverandre om sine tidligere – men nå tapte – landsbyer, trær, frukthager, historien om flukt og tapet av sine kjære under den store folkeforflytningen.

Denne scenen og andre utspiller seg under den store tilbakevendingsmarsjen som arrangeres for å markere det 42. året for den palestinske «landdagen». Det var dagen da israelske styrker drepte seks palestinere i 1976, som følge av protester mot den israelske konfiskeringen av landområdene deres.

Demonstrasjonene – som har samlet titusenvis av demonstranter siden den startet 30. mars – er et svar på Israels avslag på å gi flyktninger retten til å vende tilbake til hjemmene de hadde før 1948. Protestene er ventet å vare helt frem til 15. mai, som markerer 70-årsdagen for den palestinske Nakba («katastrofen»), der over 750 000 palestinere ble fordrevet med makt av israelske styrker i forbindelse med den arabisk-israelske krigen i 1948.

Marsjen er et budskap til alle lokale og internasjonale parter – inkludert okkupasjonsmyndighetene – om at palestinske flyktninger fremdeles krever retten til å vende tilbake til sine hjem og sitt land.

- annonse -

Venter på å vende tilbake. Fra flyktningleirene på Gazastripen strømmer tusenvis av mennesker til leirene som er spredt langs grensen til de okkuperte områdene.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”1,2,4,7,9,10,11,12,13″ ih …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Hamada Hamada Fajer
Hamada er frilanser for Ny Tid fra Gaza.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte