Kampen om det palestinske folkeminnet 

Den pågående palestinske tilbakevendingsmarsjen, som startet 30. mars og har samlet titusener av palestinere, er et budskap til Israel og det internasjonale samfunnet om at palestinerne opprettholder kravet om retten til å vende tilbake til sitt hjemland.

April 3, 2018. / AFP PHOTO / SAID KHATIB
Hamada er frilanser for Ny Tid fra Gaza.

En gruppe eldre mennesker er møtt opp ved grensen mellom Gazastripen og de okkuperte palestinske områdene. De bærer med seg nøklene til det som en gang var hjemmene deres i 1948. De funderer og snakker med hverandre om sine tidligere – men nå tapte – landsbyer, trær, frukthager, historien om flukt og tapet av sine kjære under den store folkeforflytningen.

Denne scenen og andre utspiller seg under den store tilbakevendingsmarsjen som arrangeres for å markere det 42. året for den palestinske «landdagen». Det var dagen da israelske styrker drepte seks palestinere i 1976, som følge av protester mot den israelske konfiskeringen av landområdene deres.

Demonstrasjonene – som har samlet titusenvis av demonstranter siden den startet 30. mars – er et svar på Israels avslag på å gi flyktninger retten til å vende tilbake til hjemmene de hadde før 1948. Protestene er ventet å vare helt frem til 15. mai, som markerer 70-årsdagen for den palestinske Nakba («katastrofen»), der over 750 000 palestinere ble fordrevet med makt av israelske styrker i forbindelse med den arabisk-israelske krigen i 1948.

Marsjen er et budskap til alle lokale og internasjonale parter – inkludert okkupasjonsmyndighetene – om at palestinske flyktninger fremdeles krever retten til å vende tilbake til sine hjem og sitt land.

Venter på å vende tilbake. Fra flyktningleirene på Gazastripen strømmer tusenvis av mennesker til leirene som er spredt langs grensen til de okkuperte områdene.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

1 kommentar

 1. Påstandene i denne artikkelen er basert på et bedrag!
  Bedraget er så omfattende at det er nesten vanskelig å forstå at det finnes ikke noen «palestinske flyktninger» og at alt handler egentlig om den arabiske kampen for å utslette den jødiske staten.
  Les om dette her:
  Det palestinske flyktningebedraget, del 1: http://wp.me/pofyQ-ir
  Det palestinske flyktningebedraget, del 2: http://wp.me/pofyQ-j0
  Ingen rett til å vende tilbake: http://wp.me/pofyQ-eW

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.