Kamp om «bruk-og-kast-arbeidere» innføres i Frankrike

Fagforeninger og opposisjon lover kaos i gatene hvis regjeringen tillater økt bruk av tidsbegrensede kontrakter i arbeidsmarkedet.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Et forslag om et mer fleksibelt arbeidsmarked møter voldsom motstand i Frankrike. Både den sosialistiske opposisjonen og fagforeningene raser etter at det har blitt klart at regjeringen forbereder en «bruk-og-kast»-lov for arbeidsmarkedet.

Regjeringen har lenge jobbet med å finne en løsning på det store ledighetsproblemet som Frankrike sliter med. Med en ledighet som svinger rundt ti prosent ønsker regjeringen å innføre et mer fleksibelt arbeidsmarked.

Arbeidsminister Francois Fillon har bedt om flere ekspertrapporter der tidbegrensede arbeidskontrakter er en av mange forslag blir vurdert.

Den danske avisen Jyllands-Posten skriver at mange franske arbeidsgivere er svært forsiktige med å ansette nye arbeidstakere hvis den franske økonomien ikke snart viser positive tegn.

Men tema er vanskelig. Allerede før noen har presentert et konkret forslag har både opposisjonen og fagforeningene truet med streiker og uro i gatene.

Mister tryggheten

Arbeidstakerne er redde for at tidsbegrensede kontrakter på mellom tre og fem år vil bli vanlige, og at fastansettelsene vil bli borte. Med det er de redde for at folk mister tryggheten ved jobben, og de vil også bli vanskeligere å kjøpe egen bolig, siden bankene ikke tør låne penger til folk som ikke er fastansatte.

I dag finnes det en lov som regulerer tidsbegrensede arbeidskontrakter i Frankrike. Men denne loven begrenser slike kontrakter til 18 måneder og den gjelder kun for eksperter og høyere funksjonærer. Dette er typisk personer som får bra betalt for sin kompetanse og for å gjøre en konkret jobb i virksomhetene.

Jyllands-Posten melder at arbeidsgiverne heller ikke er fornøyde med forslaget til regjeringen. Men av motsatt grunn. De mener at det ikke er nødvendig med en lov som skal regulere disse kontraktene. Det er det noe som arbeidsmarkedet selv skal finne ut av.

Lederen for arbeidsgiverorganisasjonen Medef, Ernest-Antoine Seilliere, lover at arbeidsgiverne skal oppføre seg ordentlig. Men det tror arbeidstakerne ikke noe på.

I dag er ni av tiansatte i det privat ansatte på tidsubegrensede kontrakter. Den nye loven skal sikre at flere kommer i jobb.

Statsråd Fillon har lovt å senke ledigheten med to prosent, særlig er målet å få flere unge i jobb. For å få det til må han sannsynligvis endre lovene og han må ha en positiv dialog med begge parter på arbeidsmarkedet. Så langt ser det dårlig ut.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here