MODEL WEARING DIGBY MORTON SUIT, LONDON, ENGLAND 1941 AV LEE MILLER (3884-5) © LEE MILLER ARCHIVES ENGLAND 2018. ALL RIGHTS RESERVED. WWW.LEEMILLER.CO.UK

Kamerakvinner i skuddlinjen


FOTOGRAFI: Et variert utvalg dyktige krigsfotografer løftes fram fra glemselen i to nye utstillinger på Preus museum: Krigstid (1935–1950) og Lee Miller.

Lande er filmskribent og regissør og fast skribent for Ny Tid.
Email: ellen@landefilm.com
Publisert: 2019-04-01

Krigstid 1935-1950 og Lee Miller: War and fashion
Preus museum 7.4–8.9.19


Alle de ni fotografene som er representert i Preus museums nye utstilling, er kvinner som har dokumentert krigens konsekvenser kun bevæpnet med kamera. Bildene er røffe og slående, men også lune, dokumenterende – noen overraskende krigsforherligende. Paletten og tematikken er bred. Fotografene jobbet på oppdrag for pressen og militæret, likevel er store deler av deres dyktige fotojournalistikk og unike propagandabilder glemt.

Digitaliseringsprosessen har reaktualisert problematikken med bilder som er merket med «fotograf ukjent», eller det at hele livsverk støver ned i arkivene. Forskningsarbeidet som pågår, avdekker stadig historiens skjødesløshet med hensyn til hvem eller hva som har …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.
Close
Logg inn

Abonnement kr 195 kvartal