Montasje

Kafkaprosess i Harlem


Norsk dokumentarpremiere under årets Berlin-festival: Sanserik formidling i Lene Bergs lekne, undrende og urovekkende False Belief.

Lande er filmskribent og regissør og fast skribent for Ny Tid.
Email: ellen@landefilm.com
Publisert: 2019-03-31
False Belief
Regisør: Lene Berg
( Norge)

En leken, undrende og svært urovekkende norsk dokumentar, False Belief, kom seg inn på den prestisjetunge Berlinalen og filmfestivalens nye innovative program Forum Expanded i februar i år. At filmen fikk sin premiere nå, var likevel ikke selvsagt. Et heseblesende løp med ferdigstilling av postproduksjonen mens man tok all oppfinnsomhet i bruk for å skaffe midler nok til sluttfinansiering, lot seg gjennomføre takket være de svært erfarne lagspillerne bak denne filmen; story editor og produsent Ingebjørg Torgersen, klipper Zayne Amstrong, lyddesigner Svenn Jacobsen og regiassistent Mikael Damstuen Brkic. Hvor tett filmen produsert via FABB001 har vært på ikke å bli ferdigstilt, er talende for nåværende støttesystemer og distribusjonsplattformers prioriteringer. Bragden er stor, men overskygges av den rystende personforfølgelsen filmen avdekker. Filmen leter desperat etter svar, men evner parallelt å gi et skråblikk på den surrealistisk farlige situasjonen den forteller om.

Unik

Denne typen film er sjelden vare i alle de nevnte kontekster. Også tematisk er den av unik brennende betydning. Filmskaper og anerkjent multikunstner Lene Bergs partner, den afroamerikanske forleggeren Mr. D, blir anklaget og siden arrestert, men for hva? Allerede med sitt suggererende lydbilde i åpningsscenene peker dokumentaren på sammenhengen med Harlems gentrifiseringsprosess. Et absurd mareritt formidles så sanserikt via mangetydige og annerledes kunstneriske grep at vi får en fornemmelse av å dele hovedpersonens panikkopplevelse av nettet som snikende snører seg sammen. Hvilken felle han har gått i, og hvorfor, er blant filmens sentrale og dyptgående spørsmål.

False Belief er en lekende, undrende og svært urovekkende norsk dokumentar.

Dette filmiske forsøket på oppnøsting og tolkning fascinerer. Mr. Ds likheter med Kafkas karakter Jozef F i Prosessen begrenser seg ikke til navnereferansen.

Kynisk spill

Opplevelsen av uvirkelighet og fremmedgjøring i møte med et system som har egne regler uten mulig innsyn, er skremmende. False Belief er en foruroligende skildring av en situasjon som vedvarer. Via e-postkontakt med filmskaperen får jeg vite at Mr. Ds anke er ytterst vanskelig nettopp fordi selv dommen i saken er basert på så uklare anklager og bevis at verken paret selv eller deres forsvarer har fått fullt innsyn. …

Abonnement kr 195/kvartal

Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?