Kaffe ved verdens ende

I den nordamerikanske ørkenen har en gruppe husokkupanter skapt sitt eget samfunn. Her er den felles morgenkaffen et av de faste holdepunktene i tilværelsen.

Bianca-Olivia Nita
Nita er freelance journalist og kritiker for Ny Tid.

Desert Coffee

Mikael Lypinski

Polen

Et sted i den kaliforniske delen av Sonoraørkenen, mellom ulike militærbaser som ligger spredt omkring, ligger Slab City – et samfunn av husokkupanter. Om vinteren er det mange såkalte «trekkfugler» som flytter husvognene sine hit; det vil si mennesker som er på jakt etter frihet og et varmt sted å tilbringe den kalde årstiden. Om sommeren, når varmen når skånselløse høyder, trekker disse folkene igjen til kjøligere steder. Kun en hard kjerne av stedets innbyggere er igjen. For de faste beboerne av Slab City er frihet et biprodukt av fattigdom og av ikke å passe inn noen andre steder. Denne filmen er et portrett av deres kamp for å bevare en følelse av tilhørighet på et forlatt sted.
Konseptet med å leve utenfor samfunnet forbindes ofte med noe romantisk og bohemsk. Det er imidlertid ikke mye romantisk å leve i Slab City. I virkeligheten kan stedet knapt kalles en by, men snarere et samfunn av improviserte hus og husvogner. Bortsett fra litt pittoresk utsikt til ørkenen, har Slab City rett og slett ikke særlig mye å tilby.

For de faste beboerne av Slab City er frihet et biprodukt av fattigdom.

Særegne karakterer. Folk er avhengige av hverandre her ute i ørkenen. Knappheten på goder gjør enkle rutiner viktige og små tegn på godhet betydningsfulle. En av rutinene som bringer folk sammen, er morgenkaffen klokken sju hver dag, servert i kafeen til Rob Lane. Kaffen serveres på enkleste vis: Den kokes på komfyr og tømmes over i mugger, plastflasker og tilfeldige glass. Men det er «den beste kaffen i nabolaget», og den får alle til å samles i Robs improviserte internettkafé for å være sammen og benytte det trådløse nettet. Disse menneskene er de mest mislykkede blant de mislykkede, og de er også svært menneskelige og sårbare. Det er lett å kjenne seg igjen i dem.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.