«Kadyrov nest mektigst etter Putin»

President Ramzan Kadyrov vil etter alt å dømme bli sittende med makten i Tsjetsjenia. På sikt er det mye som tyder på at Tsjetsjenia og Nord-Kaukasus ikke lenger vil være en del av Russland.

Blottet for tvil og usikkerhet. Det fremholder Charles King, professor i internasjonale forhold ved Georgetown-universitetet i Washington DC, på besøk i Oslo hos Norsk utenrikspolitisk institutt.
«I 20 år har standardfortellingen om Kaukasus vært at regionen er turbulent, ustabil, preget av muslimske opprør og representerer et grunnleggende sikkerhetsproblem for Russland. Men det er en annen situasjon nå enn det var,» hevder King.

FORSKNINGSPROGRAM

Kadyrov fortsetter. Nest etter president Vladimir Putin er Ramzan Kadyrov nå trolig den mektigste og mest innflytelsesrike personen i den russiske føderasjon, hevder King, som ikke tror det finnes noe organisert gryende opprør mot hans autoritære og brutale regime. Og hvis Kadyrov hadde kjent seg svak, ville han gjort mer for å forbedre forholdet til Putin og Russland, mener King. «Jeg er optimistisk med tanke på Kadyrovs muligheter til å holde seg ved makten,» sier han, og fortsetter: «Det er kanskje ikke helt korrekt ordvalg når det dreier seg om et dypt autoritært regime, men dere skjønner hva jeg mener.»
Den unge, selvutnevnte president Ramzan Kadyrov har denne våren vist det stikk motsatte av svakhet.
«Han er viktigere for Putin enn han var for bare to–tre år siden for å sikre ro i Nord-Kaukasus,» sier King. «Han styrer delrepublikken som en lokal ‘tsar’, og overtok presidentrollen etter sin far, som ble drept. Han har vært Putins garantist for at opptøyer, uroligheter og terror i Tsjetsjenia og mot Russland skulle ta slutt etter de to Tsjetsjenia-krigene på 1990-tallet,» sier professoren.
Han forteller at Kadyrov har «levert varene» – under sterk og vedvarende kritikk fra bade russiske og utenlandske menneskerettighetsorganisasjoner – ved hjelp av en kombinasjon av å utslette sine argeste motstandere i Nord-Kaukasus, skremsels-
taktikk, trusler og propaganda som har brakt motstandere til taushet. Ikke minst har han også brukt titalls milliarder kroner på å gjenoppbygge den sønderbombede hovedstaden i Tsjetsjenia, Groznij. Byen fremstår i dag som en moderne hovedstad med et sentrum preget av skyskrapere.Kaukasus-problemet

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.