Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Julie, Russland og narrativene


Russland er blitt en fange av sitt eget store narrativ om et fiendtlig Vesten som er ute etter å nedkjempe dem, sier Julie Wilhelmsen. Hun er utestengt fra Russland frem til 2019.

Email: sigurd.lydersen@gmail.com
Publisert: 2016-09-15

Da den profilerte NUPI-forskeren Julie Wilhelmsen ble stanset på Sjeremetovo-flyplassen i Moskva onsdag 22. juni i år, ble det kjent at hun trolig er på en russisk liste over vestlige forskere og politikere med innreiseforbud til Russland. Listen skal være satt opp i april 2014 som et svar på de vestlige sanksjonene som ble innført mot Russland for annekteringen av Krim. Wilhelmsen kunne fortelle at hun konsekvent har blitt nektet visum til Russland siden. Visumet i juni ble innvilget etter ultimatum fra de norske medarrangørene av en prestisjefylt internasjonal konferanse i Moskva. Dersom Wilhelmsen ikke fikk visum, ville ikke den norske delegasjonen delta. Det hjalp ikke på grensen, og Wilhelmsen måtte snu og reise hjem. Innreiseforbudet er utstedt med henvisning til at hun representerer en «fare for rikets sikkerhet», og er oppgitt å skulle vare i fem år, til april 2019.

Julie Wilhelmsen. Foto: Christopher Olssen.
Julie Wilhelmsen. Foto: Christopher Olssen.

Ny Tid møter en engasjert Wilhelmsen etter arbeidstid utenfor NUPIs lokaler for å ta en prat om Putins Russland, Vesten, propaganda og virkelighet. Anledningen er det forestående russiske parlamentsvalget, samt det som er blitt kjent om sanksjonene Wilhelmsen er utsatt for fra Putin-regimet.

Innreiseforbundet er overraskende. Du har i debatten rundt Russlands annektering av Krim og fremferd overfor Ukraina fått kritikk av blant andre Hans Wilhelm Steinfeld for å gå god for russiske propagandafremstillinger, og fått støtte fra bidragsytere som Bjørn Ditlef Nistad og Pål Steigan, som har adoptert den russiske virkelighetsbeskrivelsen. Hvorfor deler ikke Putin-Russland denne begeistringen, men gir deg i stedet innreiseforbud?

«Det har jeg ikke fått noen forklaring på, men jeg har forstått at det er misnøye med min forskning på konfliktene i Nord-Kaukasus. I tillegg gjør mitt mangeårige kritiske blikk på og kommentarer til utviklingen i Russland meg mistenkelig, gitt den spente stemningen og paranoiaen som rår i Putins Russland. Alt som er vestlig og uavhengig, fremstilles som farlig.

Hvordan oppleves dette?

Abonnement kr 195/kvartal

«Det er klart det er en påkjenning. Jeg tenkte først at det skulle gå greit, at jeg kunne holde …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


1 kommentar

  1. Fra kommentarfeltet til den russiske uautoriserte oversettelsen av mitt intervju med Julie Wilhelmsen i siste Ny Tid:

    Разговор двух уродцев. Нравственных уродцев-ампутантов. То ли совесть, то ли разум, но ампутированы по самое “нехочу”. – Utlagt: En samtale mellom to misfostre. Moralsk amputerte misfostre. Både hva gjelder samvittighet og fornuft, amputerte hva gjelder deres uvilje.

    Lett å bli hatobjekt under Putin..
    http://inosmi.ru/social/20160916/237867843.html

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)