Julepresang med sterk bismak

Gulen kommune får nå statlige skjønnsmidler for å unngå underskudd, men kravet om kommunale innsparinger står likevel fast.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Årets underskudd i Gulen er på cirka 12 millioner kroner. Ordfører Trude Brosvik (Krf) truet tidligere i høst med å slå kommunen konkurs eller vedta betalingsinnstilling og oppbud som det egentlig heter. Det ville i tilfelle bety at staten ved Kommunal- og regionaldepartementet måtte overta kontrollen over kommunen.

Fortsatt kutt

Nå har staten tydeligvis bestemt seg for å hjelpe kommunen ut av den akutte økonomiske knipa. I løpet av de neste fire åra får kommunen statlige skjønnsmidler samtidig som staten med den andre hånda krever at kommunen reduserer sine utgifter.

– Vi har fått lov til å bruke hele økonomiplanperioden fram til 2006 til å komme i økonomisk balanse, sier Brosvik.

– Kravet om kommunale kutt er det samme, men vi har fått bedre tid til å gjennomføre dem. Vi har fått 7,5 millioner kroner i skjønnsmidler for 2002. Så vi har fått en mulighet til å klare det.

Hvor store skjønnsmidlene blir de neste tre åra er hun ikke helt sikker på, bortsett fra at de blir mindre per år. De årlige skjønnsmidlene blir, som fylkesmann Oddvar Flæte skriver i et vedtak gjengitt i Kommunal Rapport «redusert gradvis i takt med vedtatte innsparingar i Gulen kommune».

Lett optimistisk

Ordføreren virker likevel lett optimistisk. I sine møter med ordføreren har nemlig departementet innrømmet at det nåværende inntektssystemet slår negativt ut for Gulen, og derfor må også staten ta sitt ansvar.

– Men det er flertall for det nåværende inntektssystemet i Stortinget, og det er derfor lite departementet kan gjøre med det nå, konstaterer Brosvik.

Hun påpeker at det blir viktig å gripe enhver mulighet for å få endret de økonomiske rammevilkårene for kommuner som Gulen. Geografien, de lange avstandene mellom folk, må det tas mye mer hensyn til.

– Saklige og fine møter

Gulen kommune og ordfører Brosvik synes å være godt i gang med å gjennomføre departementets krav om kutt. Formannskapet har vedtatt et kutt på 4,7 millioner kroner med en helårsvirkning på 8 millioner kroner. Ordføreren har vært på bygdemøter i de fire skolekretsene i kommunen og presentert forslag til kutt i kommunens tjenester. Verst blir det innen helse og omsorg.

– Det har vært saklige og fine møter, og hvis jeg skal presentere et samlende slagord fra disse møtene må det bli: «Ikke tull med skolekretsene», avslutter ordfører Trude Brosvik.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here