Juks og bedrag på Instagram


FALSKE FØLGERE: Alle lurer alle på Instagram. Fenomener som falske følgere og falske kommentarer er en vesentlig del av en stadig voksende svart økonomi. Ingen vet hva som ekte.

Kolle er redaksjonssjef i Ny Tid.
Email: iril@nytid.no
Publisert: 2019-07-01
#followme – Why fake accounts dominate Instagram
Regisør: Nicolaas Veul
(Nederland)

Instagram skulle være øyeblikkets medium der du delte morsomme, triste, fine og ikke minst tallrike selfies med og uten filter i det øyeblikket noe skjedde. Mye av det som legges ut i dag, har svært lite øyeblikkspreg, men er etterarbeidet til perfeksjon – gjerne betalt for av noen.

I 2018 var det om lag 100 millioner falske
Instagram-kontoer.

[#followme]

Nederlandske Nicolaas Veul opprettet en Instagram-konto i 2014 og hadde nesten 5000 følgere før han laget followme-dokumentaren. «Alle» har en Instagram-konto, selv paven, det er (markeds)kanalen som framfor alt brukes til å promotere en selv, andres produkter eller tjenester.

Instagram er dominert av såkalte influencers (påvirkere, influensere, bloggere) som 19 år gamle Oliver. Han bruker dagene til å legge ut bilder av seg selv iført moteklær. Hvor viktig eller betydningsfull du er, måles kontinuerlig i antall likes og følgere, og for en influencer handler det om å bygge seg selv som merkevare. For noen blir dette en altoppslukende del av hverdagen, der Instagram-kontoen kontinuerlig må oppdateres om man skal holde liv i merkevaren.

I algoritmens klør

Facebook kjøpte Instagram i 2012, og begge plattformer endrer stadig sine algoritmer og tjenester. Algoritmene bestemmer din synlighet – hvor mange som finner deg og dine innlegg, for å si det enkelt. Oliver fikk 150 nye følgere i uken. Men etter nok en algoritmeoppdatering ble brukerne med flest følgere og flest likes gitt prioritet, og Oliver fikk færre nye følgere. Hva skjer med dem som ikke har rukket å bli superstjerner på Instagram? De forsvinner i mengden, eller må kjøpe seg synlighet.

Planlagt spontant

Ett bilde om dagen er Olivers mål. Det kan høres ut som en liten jobb, men det er mye planlegging i forkant. Oliver får hjelp av en fotograf. En avslappet positur på en utendørskafé …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?
Abonnement kr 195/kvartal