Juks og bedrag på Instagram

FALSKE FØLGERE: Alle lurer alle på Instagram. Fenomener som falske følgere og falske kommentarer er en vesentlig del av en stadig voksende svart økonomi. Ingen vet hva som ekte.

Iril Kolle
Kolle er redaksjonssjef i Ny Tid.
Email: iril@nytid.no
Publisert: 01.07.2019
#followme – Why fake accounts dominate Instagram

Nicolaas Veul (Nederland)

Instagram skulle være øyeblikkets medium der du delte morsomme, triste, fine og ikke minst tallrike selfies med og uten filter i det øyeblikket noe skjedde. Mye av det som legges ut i dag, har svært lite øyeblikkspreg, men er etterarbeidet til perfeksjon – gjerne betalt for av noen.

I 2018 var det om lag 100 millioner falske
Instagram-kontoer.

[#followme]

Nederlandske Nicolaas Veul opprettet enInstagram-konto i 2014 og hadde nesten 5000 følgere før han laget#followme-dokumentaren. «Alle» har en Instagram-konto, selv paven, det er(markeds)kanalen som framfor alt brukes til å promotere en selv, andresprodukter eller tjenester.

Instagram er dominert av såkalte influencers (påvirkere, influensere, bloggere) som 19 år gamle Oliver. Han bruker dagene til å legge ut bilder av seg selv iført moteklær. Hvor viktig eller betydningsfull du er, måles kontinuerlig i antall likes og følgere, og for en influencer handler det om å bygge seg selv som merkevare. For noen blir dette en altoppslukende del av hverdagen, der Instagram-kontoen kontinuerlig må oppdateres om man skal holde liv i merkevaren.

I algoritmens klør

Facebook kjøpte Instagram i 2012, og begge plattformer endrer stadig sine algoritmer og tjenester. Algoritmene bestemmer din synlighet – hvor mange som finner deg og dine innlegg, for å si det enkelt. Oliver fikk 150 nye følgere i uken. Men etter nok en algoritmeoppdatering ble brukerne med flest følgere og flest likes gitt prioritet, og Oliver fikk færre nye følgere. Hva skjer med dem som ikke har rukket å bli superstjerner på Instagram? De forsvinner i mengden, eller må kjøpe seg synlighet.

Planlagt spontant

Ett bilde om dagen er Olivers mål. Det kan høres ut som en liten jobb, men det er mye planlegging i forkant. Oliver får hjelp av en fotograf. En avslappet positur på en utendørskafé må foreviges flere ganger. «Det er ikke spontant nok», sier Oliver, helt uten ironi. Påvirkeren og fotografen sitter sammen etterpå og blar igjennom bildene. De blir enige om det beste, mest naturlige og spontane fra den regisserte seansen. Deretter retusjeres bildet, Oliver får blankere lepper og er omsider klar for Instagram.

Han håper å bli oppdaget av et IMA – Internet Marketing Agency. Marit (22) jobber i et IMA som såkalt Influencer Manager. Hennes jobb er å sørge for at de riktige influencerne promoterer kundenes produkter så de når de yngre målgruppene. Tradisjonell reklame har blitt erstattet av influencere, og det er mye penger involvert.

#followme – Why fake accounts dominate Instagram Regissør Nicolaas Veul VPRO

For å lykkes som influencer, må du hamange følgere. Følgere kan kjøpes, eller du kan bli med i automatisertenettverk der folk liker og følger hverandre. Veul får kontakt med en selger avInstagram-kontoer. 10 000 følgere koster bare latterlige 35 euro. «Følgerne erinternasjonale», svarer den 15 år gamle (!) selgeren, som ikke vil fortellehvor mange slike kontoer han har solgt. Veul kjøper en konto, og det renner inn5000 følgere fra hele verden. Noen ser ekte ut, andre vekker mistanke, og noenprofiler er av svært unge brukere.


… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Gratis prøve
[wpdevart_facebook_comment curent_url="https://www.nytid.no/juks-og-bedrag-pa-instagram/" order_type="social" title_text="Kommentarer" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="3" ]

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.