Journalist myrdet i Guatemala

Omkring 3000 maskerte personer fra paramilitære grupper inntok nylig gatene i Guatemala City. En journalist ble drept og andre skadet.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 14.08.2003

Det var den 23. juli at 3000 maskerte personer, tidligere medlemmer av den halvmilitære sivilgarden og tilhengere av det høyreekstremistiske partiet FRG (Frente Republicano Guatemalteco) gikk berserk i Guatemalas hovedstad.

Ifølge representanter for “Grupo de Apayo Mutuo/Centro de Estudios de Guatemala”, besto de maskerte tilhengerne av Efrain Rios Montt – Guatemalas tidligere diktator og kuppgeneral fra 1980-tallet – av “fascistiske horder” som har overlevd overgangen til sivilt styre i landet.

De paramilitære gruppene spredte terror i hovedstaden uten at politiet eller militæret grep inn. Blant annet ble journalisten Héctor Ramirez fra Radio Senora angrepet og drept da han overvar terroren i bydelen Zona 10.

To journalister fra Guatevisión ble også dynket i bensin, men overlevde mirakuløst flammene.

Kuppgeneral avvist

Bakgrunnen til fascisthordenes framferd er domstolenes beslutning om å inntil videre ikke tillate kuppgeneralen å stille opp i presidentvalget, med henvisning til Efrain Rios Montts militærkupp i 1982.

Men ettersom Guatemala ikke har gjort opp med sin svarte fortid og stilt de ansvarlige for 150.000 drepte til ansvar for sine uhyrlige brudd på menneskerettighetene, lever de samme kuppmakerne og politikerne videre som om ingen ting var hendt.

Den økonomiske eliten, som for en stor del sto bak kuppet på 80-tallet, sitter fremdeles på makten.

Ved et valgmøte på den guatemalanske landsbygda i begynnelsen av juli ble Rios Montt utsatt for steinkasting av indianerne og andre innbyggere. På denne måten viste de sin avsky for de blodige massakrene som Montt var ansvarlig for, da geriljaen gjennom flere tiår kjempet mot en diktator som ble støttet økonomisk av USA og Israel.

Politiet så på

Massemediene har de siste månedene sluppet flere Montt-kritiske reportasjer som ikke har falt i god jord hos hans tilhengere. Derfor har flere medier blir angrepet, som for eksempel avisa “El Periódico hvor flere redaksjonsmedlemmer ble utsatt for trusler under terroren 23. juli.

Ifølge “Grupo de Apoyo Mutuo” hadde sivilgarden ordre om å ikke gripe inn mot kuppgeneralens voldelige tilhengere. Dette bekrefter at disse politiske kreftene fortsetter å ha stor innflytelse innenfor de væpnede styrkene, hvilket utgjør en stor trussel mot de skjøre sivile institusjonene.

Etter at Guatemalas to høyeste juridiske instanser hadde meddelt sine beslutninger om å nekte Montt å stille som presidentkandidat, truet Montt med at hans tilhengere ikke kom til å møte dette med begeistring.

Nå har vi fått en forsmak på hva som kan være i vente i Guatemala.

Kommentarer