Per Kristian Nygård, Not Red But Green, 2014. Foto: Jason Havneraas

Jorden kaller


I den geologiske epoken antropocen er menneskets fingeravtrykk så inngripende at Jorden betraktes som et menneskeskapt produkt. Det bryter ned det som måtte være igjen av skillet mellom natur og kultur.

Email: s.j.helsvig@gmail.com
Publisert: 16. desember 2015

 

Sensommeren 2014 sto jeg i Oslos fuktigste kjeller og betraktet et merkelig landskap av gresskledte tuer. Kjelleren var det lille galleriet NoPlace, og landskapet var kunstneren Per Kristian Nygårds voldsomme installasjon Not Red But Green. Kunstneren hadde bygget et fundament bestående av kuppelformede konstruksjoner, lempet tonnevis med jord over, og latt gresset spire mens galleriet hadde sommerstengt. Galleristens oppgave var, foruten å ønske publikum velkommen, å vanne kunstverket flere ganger daglig – derav den lumre atmosfæren. Naturen kom kunsten til hjelp; de gresskledde tuene hadde optimale vekstforhold i den varmeste norske sommeren på 100 år. Men det …

Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn under om du har abonnement.

Innlogging

Abonnement kr 195 kvartal