Jonas Mekas, Andy Warhol og Barbara Rubin

Barbara Rubin and the Exploding NY Underground
Regissør: Chuck Smith
( USA)


BLOMSTRINGSTID: Barbara Rubin and the Exploding NY Underground forteller historien om en enigmatisk og sentral kvinne i New Yorks mannsdominerte miljø for eksperimentell undergrunnsfilm på sekstitallet.

Sekstitallet var en blomstringstid for eksperimentelle undergrunnsfilmer i New York. Med Jonas Mekas og Andy Warhol som ledende skikkelser var dette miljøet svært mannsdominert, men en av de mest banebrytende filmene ble laget av en kvinne. Hennes navn var Barbara Rubin, og hun var bare 18 år da hun filmet de første opptakene til Christmas on Earth (1963).

Chuck Smiths dokumentar Barbara Rubin and the Exploding NY Underground forteller historien om Rubin gjennom intervjuer med tidsvitner og andre kjennere samt heftige arkivklipp fra tiden som skildres. Det sistnevnte materialet er ofte akkompagnert av musikk fra samme periode, deriblant The Velvet Underground – «husbandet» til Warhols studio The Factory. Filmen inneholder omfattende intervjuer med den nylig avdøde Jonas Mekas, en nær venn av Rubin, og utdrag av brev hun skrev til ham. Mekas og filmskaper Smith har for øvrig også samarbeidet om en bok om Rubin med tittelen The Legend of Barbara Rubin, hvor man blant annet kan lese disse brevene i sin helhet.

Etter hvert forlot Barbara Rubin New Yorks kunstmiljø for å fortsette sin spirituelle søken i det ortodokse, jødiske trossamfunnet.

Etter visningen av filmen på dokumentarfilmfestivalen i Thessaloniki i mars fortalte Smith til publikum at Mekas hadde vært fas …


Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- annonse -
- annonse -
alekshuser@gmail.com
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte