Barbara Rubin and the Exploding NY Underground Regissør Chuck Smith

Jonas Mekas, Andy Warhol og Barbara Rubin


BLOMSTRINGSTID: Barbara Rubin and the Exploding NY Underground forteller historien om en enigmatisk og sentral kvinne i New Yorks mannsdominerte miljø for eksperimentell undergrunnsfilm på sekstitallet.

Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 2019-08-01
Barbara Rubin and the Exploding NY Underground

Chuck Smith ( USA)

Sekstitallet var en blomstringstid for eksperimentelle undergrunnsfilmer i New York. Med Jonas Mekas og Andy Warhol som ledende skikkelser var dette miljøet svært mannsdominert, men en av de mest banebrytende filmene ble laget av en kvinne. Hennes navn var Barbara Rubin, og hun var bare 18 år da hun filmet de første opptakene til Christmas on Earth (1963).

Chuck Smiths dokumentar Barbara Rubin and the Exploding NY Underground forteller historien om Rubin gjennom intervjuer med tidsvitner og andre kjennere samt heftige arkivklipp fra tiden som skildres. Det sistnevnte materialet er ofte akkompagnert av musikk fra samme periode, deriblant The Velvet Underground – «husbandet» til Warhols studio The Factory. Filmen inneholder omfattende intervjuer med den nylig avdøde Jonas Mekas, en nær venn av Rubin, og utdrag av brev hun skrev til ham. Mekas og filmskaper Smith har for øvrig også samarbeidet om en bok om Rubin med tittelen The Legend of Barbara Rubin, hvor man blant annet kan lese disse brevene i sin helhet.

Etter hvert forlot Barbara Rubin New Yorks kunstmiljø for å fortsette sin spirituelle søken i det ortodokse, jødiske trossamfunnet.

Etter visningen av filmen på dokumentarfilmfestivalen i Thessaloniki i mars fortalte Smith til publikum at Mekas hadde vært fast bestemt på at han i filmen ikke ønsket å snakke om sitt personlige forhold til Rubin. Like fullt kommer deres varme følelser for hverandre tydelig fram i hennes kjærlige og tidvis svært poetiske brev. Poetiske i bokstavelig forstand, da hun ofte skrev dikt i disse brevene. Med Smiths egne ord er filmen «en slags kjærlighetshistorie».

Barbara Rubin and the Exploding NY Underground Regissør Chuck Smith

Rubins romantiske følelser skal imidlertid ha vært rettet mot kameraten Allen Ginsberg i denne perioden, uten at disse kunne bli fullt ut …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement kr 195/kvartal

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)