Jødemytene lever


Tirsdag påviste Holocaustsenteret at 33 prosent av majoritetsnordmenn er skeptisk til å få en jøde inngiftet i familien. De med jødefordommer er de som også misliker andre minoriteter. Men nye tall om Norge er enda verre.


Antisemittisme. 29. mai offentliggjorde Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) en ny undersøkelse som avslører hvilke fordommer den norske befolkningen har: «Den norske befolkningens holdninger til jøder og andre minoriteter.»

Rapporten er den første undersøkelsen i Norge på feltet, og den er gjort på oppdrag fra Regjeringen i 2009. Over 1500 nordmenn svarte, og alle bortsett fra en håndfull er kristne eller såkalte humanetiske majoritetsnordmenn.

Resultatene har allerede vakt oppsikt i enkelte medier: Hele 19 prosent av etniske nordmenn støtter påstanden: «Verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme jødiske interesser». 26 prosent, hver fjerde, mener det er riktig at «Jøder ser på seg selv som bedre enn andre».

Og 12 prosent av nordmenn gir jødene selv skylden for at de er blitt forfulgt gjennom historien. I Sverige er tilsvarende tall 2 prosent – seks ganger så mange nordmenn som svensker gir jødene skylden for slikt som Holocaust og pogromer. I Tyskland er tallet 10 prosent.

38 prosent av alle nordmenn sammenstiller også Israels behandling av palestinerne med nazistenes massedrap på jødene under Holocaust, da seks millioner jøder ble drept. Rapporten konkluderer med at «12,5 prosent av befolkninge …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte