RELIGION: Netflix-serien Messiah stiller det fascinerende spørsmålet om hvordan Jesus – eller en som framstår som ham – ville bli mottatt i dag.

Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.

Hva om jorden ble invadert av romvesener? Hva om roboter kunne sendes fra framtiden for å endre historiens utvikling? Hva om verden ble redusert til ørken etter en katastrofe? Hva om sterilitet ble utbredt, og de resterende fruktbare kvinnene ble tvunget til å være fødemaskiner i et diktatur? Hva om det fantes vesener som levde evig, men måtte drikke menneskers blod?

Mange filmer og tv-serier tar utgangspunkt i slike tankeeksperimenter. Ikke minst har science-fiction-fortellinger ofte premisser som kan formuleres i «hva om»-spørsmål. Netflix-serien Messiah faller dog ikke inn under denne sjangeren, men er kanskje snarere en religionsfiksjon Den stiller nemlig et hypotetisk spørsmål overraskende få fiksjonsfilmer eller dramaserier hittil har tatt for seg: Hva om Jesus skulle gjenoppstå i dag?

Riktignok skal ordet «tilsynelatende» føyes til i dette premisset, da serien gjennomgående holder tilskueren i uvisshet om hvorvidt den angivelige frelseren er en sjarlatan eller ekte vare.

Messiah Serieskaper Michael Petroni USA
Messiah Serieskaper Michael Petroni USA

Karismatisk forkynner

I Messiah dukker en Jesus-lignende mann opp i Syria, samtidig som en sandstorm forårsaker et vesentlig tilbakeslag for ISIS. Den veltalende og karismatiske forkynneren gis tilnavnet al-Masih («frelseren»), og får raskt en mengde tilhengere. Etter å ha ledet en gruppe palestinere som er bosatt i Syria, til Israels grense, befinner han seg på mystisk vis i USA. Der trer han blant annet ut av en tornado og spaserer over en vannflate – til folkemengdenes store forbløffelse, enten de er tilstedeværende eller ser et av de stadig flere videopptakene av de formodentlige miraklene.

Det er vel bare å forvente at en Messias av vår tid ikke bare ville fått følgere i tradisjonell betydning.

Messiah stiller et stort spørsmål, i en ambisiøs serie som omfavner flere globale perspektiver.
. . .

Kjære leser. Du har i dag åpnet dagens to frie artikler. Kom evt. tilbake i morgen for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Abonnement kr 195 kvartal