Bestill sommerutgaven her

Jersey – mørkets hjerte

VARSLING: Dobbeltroller med politikere, reguleringsmyndigheter og bankdirektører er vanlig på Jersey. Vi bringer her en personlig varslerfortelling om kampen mot skatteparadiser og korrupsjon.

Januar 1996,
Saint Helier, Jersey

Det begynte med en oppringning fra London i halv elleve-tiden en kveld i januar. Michèle tok telefonen: «Det er en journalist fra Wall Street Journal. Han heter Michael Sesit.»

Det var ikke uvanlig at journalister ringte meg hjemme på kveldstid. Jeg var statstjenestemann, og det å snakke med journalister var en del av jobben. Men Sesit ba ikke om en kommentar. Han undersøkte en forbrytelse og mente at mitt departement var involvert.

Sesits historie var grei nok: En Jersey-basert bank med navn Cantrade Private Bank – en underavdeling av Sveits’ største bank, Union Bank of Switzerland (UBS) – hadde tilsynelatende brutt føderale amerikanske lover ved å samarbeide med valutaselskapet Anagram på Jersey.
. . .

Kjære leser. Du har i dag åpnet dagens to frie artikler. Kom evt. tilbake i morgen for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

John Christensen
Tax Justice Network.

Relaterte artikler