Jens Bjørneboe og Gateavisa

ANARKISME: Audun Engh om Jens Bjørneboes betydning som inspirasjonskilde for Gateavisa på 70-tallet

Engh arbeidet i en rekke år med Gateavisa.

I november 1973 sendte vi som jobbet i Gateavisas redaksjon, bunker med Gateavisa nr. 6-73 til ca. 50 gateselgere landet rundt. Vi la ved et rundskriv med informasjon om planene for det kommende året. Her står det blant annet:

«Neste nummer vil komme ca. 15. januar, og vil bl.a. inneholde artikkel om samekulturen, skrevet av ei jente på gymnaset i Karasjok, norske og utenlandske alternative tegneserier, intervju med Frank Zappa på Kalvøya og artikler av JENS BJØRNEBOE! Bjørneboe kom opp i redaksjonen en kveld i forrige uke, og ba om å bli medarbeider i avisa. Han er lei av å skrive i den etablerte pressen, og vil gjerne bidra til å fremme de ideene Gatevisa og lignende tiltak står for. Trolig lager vi også et intervju med Bjørneboe.»

Spådommen gikk ikke helt i oppfyllelse. Vi mottok ingen artikler til Gateavisa fra Bjørneboe, men hans deltakelse i samfunnsdebatten inspirerte likevel det redaksjonelle arbeidet. I nr. 1-75 omtalte Arnstein Bjørkly et teaterstykke Bjørneboe hadde skrevet for Club 7s teatergruppe, Scene 7. Bjørneboe ble intervjuet i Gateavisa nr. 1-1976 av redaksjonsmedlemmene Dag Kongsvik og Mari Toft. Tema for samtalen var hans kritikk av praksisen til norske politi, påtalemyndighet og rettsvesen.

En leser sendte oss en kassett med opptak av et foredrag Bjørneboe hadde holdt i Bergen studentersamfunn i 1971, også det med skarp kritikk av norsk rettsvesen. Vi skrev av hele opptaket og publiserte foredraget i nr. 1-1977, året etter at Bjørneboe døde.

Selv om Bjørneboe ikke ble skribent i …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Abonnement kr 195 kvartal

Ingen artikler å vise