Born in Evin Regissør Maryam Zaree

– Jeg vet jeg ble født i et fengsel. Og det er stort sett alt jeg vet.

TRAUME: Born in Evin er historien om en modig ung kvinne som søker sannheten om sin egen fortid.

Astra Zoldnere
Zoldnere er en latvisk filmregissør, kurator og publisist.
Email: astra.zoldnere@gmail.com
Publisert: 31.08.2019
Born in Evin Regissør

Maryam Zaree (Tyskland)

Førstegang jeg så Maryam Zaree, var i Maxim Gorki-teatret i Berlin. I teaterstykket Denial, regissert av Yael Ronen, henvendtehun seg til sin egen mor fra scenen. Hun spurte henne hvorfor de aldri snakketom at hun ble født i det beryktede Evin-fengselet i Teheran, som siden 1972 harvært et fengsel for politiske fanger og er kjent for alvorlige brudd påmenneskerettigheter. Maryam gråt på scenen. I salen gråt jeg også.

Den andregangen jeg så Maryam, var i den emosjonelt ladede dokumentaren Born in Evin under filmens verdenspremiere påBerlinalen. Denne gangen stiller den unge skuespilleren og regissøren spørsmålikke bare til sin tause mor, hun begir seg ut på en grundig granskning avomstendighetene omkring sin egen fødsel i et av Irans, og verdens, grusomstefengsler.

Evin er beryktet for sine tallrike henrettelser og sin brutale tortur. Her ble selv gravide kvinner og mødre hensynsløst misbrukt foran sine barn på 1980-tallet. Hittil har den iranske regjeringen vært taus om bruddene på menneskerettighetene.

https://vimeo.com/334011677

Revolusjonene som gikk galt

Rundt 2010–2011 så den vestlige verden med håp mot Østen og den arabiske våren. Men framskrittet mange av oss håpet på og forventet, uteble. Regionen ble isteden kastet ut i politisk ustabilitet, islamisering og en langvarig krig i Syria. Flere tiår tidligere gikk det galt med en annen revolusjon i et annet land i Midtøsten: Iran.


… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Gratis prøve
[wpdevart_facebook_comment curent_url="https://www.nytid.no/jeg-vet-jeg-ble-fodt-i-et-fengsel-og-det-er-stort-sett-alt-jeg-vet/" order_type="social" title_text="Kommentarer" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="3" ]

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.