Born in Evin Regissør Maryam Zaree

– Jeg vet jeg ble født i et fengsel. Og det er stort sett alt jeg vet.


TRAUME: Born in Evin er historien om en modig ung kvinne som søker sannheten om sin egen fortid.

Zoldnere er en latvisk filmregissør, kurator og publisist.
Email: astra.zoldnere@gmail.com
Publisert: 2019-08-31
Born in Evin Regissør

Maryam Zaree (Tyskland)

Første gang jeg så Maryam Zaree, var i Maxim Gorki-teatret i Berlin. I teaterstykket Denial, regissert av Yael Ronen, henvendte hun seg til sin egen mor fra scenen. Hun spurte henne hvorfor de aldri snakket om at hun ble født i det beryktede Evin-fengselet i Teheran, som siden 1972 har vært et fengsel for politiske fanger og er kjent for alvorlige brudd på menneskerettigheter. Maryam gråt på scenen. I salen gråt jeg også.

Den andre gangen jeg så Maryam, var i den emosjonelt ladede dokumentaren Born in Evin under filmens verdenspremiere på Berlinalen. Denne gangen stiller den unge skuespilleren og regissøren spørsmål ikke bare til sin tause mor, hun begir seg ut på en grundig granskning av omstendighetene omkring sin egen fødsel i et av Irans, og verdens, grusomste fengsler.

Evin er beryktet for sine tallrike henrettelser og sin brutale tortur. Her ble selv gravide kvinner og mødre hensynsløst misbrukt foran sine barn på 1980-tallet. Hittil har den iranske regjeringen vært taus om bruddene på menneskerettighetene.

Revolusjonene som gikk galt

Rundt 2010–2011 så den vestlige verden med håp mot Østen og den arabiske våren. Men framskrittet mange av oss håpet på og forventet, uteble. Regionen ble isteden kastet ut i politisk ustabilitet, islamisering og en langvarig krig i Syria. Flere tiår tidligere gikk det galt med en annen revolusjon i et annet land i Midtøsten: Iran.

Traumet hennes er ikkE personlig, men kollektivt.

Sent på 1970-tallet var mange iranere misfornøyde med sjahens undertrykkende og korrupte regime. De håpet på progressive endringer, og Maryam Zarees foreldre var …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)