Bestill vårutgaven her

 Jeg og

De siste ukene har vi gjennom #MeToo-kampanjen sett hvor utbredt seksuell trakassering er. Omfanget er dessverre er ikke overraskende. 

#MeToo-kampanjen har gitt tusenvis av kvinner muligheten til å stå frem med sine historier, og veldig mange av dem gjør det for aller første gang. Jeg skulle ønske jeg kunne si at jeg er sjokkert, både over antallet og historiene som har kommet frem – men det er jeg ikke. I dag blir seksuell trakassering i alt for stor grad ledd bort og oppfattet som «normalt» – for det er jo noe kvinner ikke opplever bare én gang, men gjentatte ganger gjennom livet.

Seksual­undervisningen må styrkes samtidig som skoler og arbeidsgivere tar seksuell trakassering på alvor.

Hva er seksuell trakassering? Seksuell trakassering er uønsket oppmerksomhet knyttet til kropp, seksualitet eller kjønn. Dette betyr at det er opp til den utsatte å avgjøre om hendelsen er uønsket, om det er seksuell trakassering. Dette gjør hele debatten som har vært i kjølvannet av MeToo-kampanjen litt fjern. Enkelte påstår at «det må være lov til å prøve seg», eller at det kommer til å bli veldig vanskelig for gutter som bare driver med litt «klein flørting» hvis alle kvinner skal rope om seksuell trakassering. Hvis man ikke klarer «å prøve seg på noen» – av samme eller motsatt kjønn – uten å få den andre parten til å føle ubehag, da burde man virkelig skjerpe seg, mener jeg.

Seksuell trakassering er noe helt annet enn klein eller keitete flørting. Seksuell trakassering er ikke et individuelt problem som hver enkelt kvinne skal måtte tåle og ta ansvar for. Det er et samfunnsproblem – som dessverre så å si alle kvinner er nødt til å leve med – som vi er nødt til å behandle som nettopp et samfunnsproblem.

Bare begynnelsen. Kampen mot seksuell trakassering må ikke stoppe med MeToo-kampanjen i sosiale medier. Kvinnene som har stått frem med sine historier skal ikke ha gjort det forgjeves. Vi må fortsette kampen og kreve forandring. Unge gutter og jenter må lære om grenser – at kun ja betyr ja. De må lære tidlig at det er forskjell på klein flørting og seksuell trakassering, at det er forskjell på å drite seg ut og å være en drittsekk. Seksualundervisningen må styrkes samtidig som skoler og arbeidsgivere tar seksuell trakassering på alvor.

Kampen mot seksuell trakassering og overgrep fortsetter helt til alle er trygge og frie til å bestemme over sin egen kropp.

andrea@su.no
andrea@su.no
Sjøvoll er leder for Sosialistisk Ungdom.

Du vil kanskje også like