Kim Jong-un

«Jeg er pådriver for samtaler mellom president Trump og Kim Jong-un»


KOREA: 12. juni ble Sør-Koreas president Moon Jae-in mottatt av kong Harald under landets første offisielle statsbesøk i Norge. Moon snakket om den ødeleggende virkningen av «strukturell vold» som delingen av landet hans hadde på både Nord- og Sør-Korea, og om «positiv fred».

Leder for Networkers North/South og Dag Hammarskjöld-programmet (med i Ny Tids redaksjonsråd).
Email: jones@networkers.org
Publisert: 2019-07-01

18. mai traff president Moon overlevende og pårørende i Gwangju for å markere 39-årsdagen for det som best kan beskrives som landets Tienanmen-plassmassakre. En sterkt berørt Moon møtte folkemassen i den store minnelunden. Gråtende vitner ble tidvis avbrutt av motdemonstranter som ville «knuse kommunistene». Store politistyrker flankerte menneskemengden, men slapp å intervenere.

Kontrasten mellom jubelen på Slottsplassen og sinnet og sorgen i Gwangju kunne ikke vært større. For å forstå betydningen av Moons besøk i Norge bør vi stoppe et øyeblikk ved denne kontrasten.

18. mai 1980 ble 236 mennesker, i hovedsak studenter, drept eller bortført i Gwangju. En fredelig demonstrasjon ble møtt av maskingevær og tanks. Leder for landets CIA, Chun Doo-hwan, var kommet til makten ved å drepe diktator Park. Bak Sør-Koreas diktatorer, mord og …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.
Close
Logg inn

Abonnement kr 195 kvartal