«Jeg er pådriver for samtaler mellom president Trump og Kim Jong-un»


KOREA: 12. juni ble Sør-Koreas president Moon Jae-in mottatt av kong Harald under landets første offisielle statsbesøk i Norge. Moon snakket om den ødeleggende virkningen av «strukturell vold» som delingen av landet hans hadde på både Nord- og Sør-Korea, og om «positiv fred».

18. mai traff president Moon overlevende og pårørende i Gwangju for å markere 39-årsdagen for det som best kan beskrives som landets Tienanmen-plassmassakre. En sterkt berørt Moon møtte folkemassen i den store minnelunden. Gråtende vitner ble tidvis avbrutt av motdemonstranter som ville «knuse kommunistene». Store politistyrker flankerte menneskemengden, men slapp å intervenere.

Kontrasten mellom jubelen på Slottsplassen og sinnet og sorgen i Gwangju kunne ikke vært større. For å forstå betydningen av Moons besøk i Norge bør vi stoppe et øyeblikk ved denne kontrasten.

18. mai 1980 ble 236 mennesker, i hovedsak studenter, drept eller bortført i Gwangju. En fredelig demonstrasjon ble møtt av maskingevær og tanks. Leder for landets CIA, Chun Doo-hwan, var kommet til makten ved å drepe diktator Park. Bak Sør-Koreas diktatorer, mord og intriger sto USA. Demonstrasjonene ble brutalt slått ned etter ni dager, støttet av president Jimmy Carters rådgiver, Zbigniew Brzezinski. Blodet fløt i gatene. Kirkene ble fylt av lik, og tusenvis ble såret, i det som i ettertid er kalt en massakre. I parlamentet er man ennå ikke enige om sammensetningen av en utredningsgruppe for hendelsen.
Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.
- Advertisement -
- Advertisement -
John Y. Jones
Leder for Networkers North/South og Dag Hammarskjöld-programmet (med i Ny Tids redaksjonsråd).

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte