Kim Jong-un

«Jeg er pådriver for samtaler mellom president Trump og Kim Jong-un»

KOREA: 12. juni ble Sør-Koreas president Moon Jae-in mottatt av kong Harald under landets første offisielle statsbesøk i Norge. Moon snakket om den ødeleggende virkningen av «strukturell vold» som delingen av landet hans hadde på både Nord- og Sør-Korea, og om «positiv fred».

John Y. Jones
Leder for Networkers North/South og Dag Hammarskjöld-programmet (med i Ny Tids redaksjonsråd).
Email: jones@networkers.org
Publisert: 01.07.2019

18. mai traff president Moonoverlevende og pårørende i Gwangju for å markere 39-årsdagen for det som bestkan beskrives som landets Tienanmen-plassmassakre. En sterkt berørt Moon møttefolkemassen i den store minnelunden. Gråtende vitner ble tidvis avbrutt avmotdemonstranter som ville «knusekommunistene». Storepolitistyrker flankerte menneskemengden, men slapp å intervenere.

Kontrasten mellom jubelen på Slottsplassenog sinnet og sorgen i Gwangju kunne ikke vært større. For å forstå betydningenav Moons besøk i Norge bør vi stoppe et øyeblikk ved denne kontrasten.

18. mai 1980 ble 236 mennesker, i hovedsakstudenter, drept eller bortført i Gwangju. En fredelig demonstrasjon ble møttav maskingevær og tanks. Leder for landets CIA, Chun Doo-hwan, var kommet tilmakten ved å drepe diktator Park. Bak Sør-Koreas diktatorer, mord og intrigersto USA. Demonstrasjonene ble brutalt slått ned etter ni dager, støttet avpresident Jimmy Carters rådgiver, Zbigniew Brzezinski. Blodet fløt i gatene. Kirkeneble fylt av lik, og tusenvis ble såret, i det som i ettertid er kalt enmassakre. I parlamentet er man ennå ikke enige om sammensetningen av enutredningsgruppe for hendelsen.


… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Gratis prøve
Kommentarer