Jazzhistorie på CD

7 album – 8 CD-plater – 9 sentrale navn. Et jazzhistorisk resultat etter at Oslo Jazz Circle har gravd i lydbåndsamlingene.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Oslo Jazz Circle ble dannet høsten 1948, formelt stiftet i februar 1949, og er definitivt Norges eldste jazzklubb, sannsynligvis også en av verdens eldste. Medlemmene har alltid hatt sans for jazzens historie og røtter, og deres entusiasme har ført til en god kunnskapsbase og en stor mengde samleobjekter. Da jazzsirkelen, eller «sørkær’n» som den gjerne kalles, i forbindelse med 50-årsjubiléet tok mål av seg til å produsere plater med ikke tidligere utgitt musikk av sentrale norske jazznavn, var det naturlig å lete i egen bakgård etter gamle opptak. Resultatet forelå denne høsten.

Unike Rowland

De ni utvalgte plasserer seg stilmessig fra 30-tallets swingmusikk til 50-tallets mainstream og bebop med innflytelse fra 60-tallets avantgardister. Eldstemann er trompeteren Rowland Greenberg (1920-94), et av de viktigste navn i norsk jazzhistorie. Gjennom 40- og 50-tallet var han en ubestridt ener med stor internasjonal anerkjennelse. Han var tro mot 30-tallets swingidealer, og rendyrket sin spesielle lett gjenkjennelige spillestil, men var like til 90-tallet en søkende musiker.

Rowlands plate (Gemini GMOJCD 9504) inneholder ikke bare uutgitt stoff, siden den innleder med et 39 sekunders soloutdrag fra en 78-plate med Oslo Swing Club’s band fra februar 1940 og hans «Body and soul» fra en EP innspilt i Stockholm 1956. Men ellers lanseres hittil ukjente båndopptak fra en lang og aktiv epoke, 1959-87. Hans stadige søken etter nye konstellasjoner som kunne bringe liv og kreativ framdrift, er tydelig illustrert ved at han har med seg nærmere 30 forskjellige medspillere.

Tre tenorer

Rowland Greenberg er også glitrende til stede på en annen plate, der tenorsaksofonisten Mikkel Flagstad (f. 1930) lanseres gjennom radiosendinger med Rowlands kvintetter 1957-59. Et utmerket samspill, swingende akkompagnert av Tor Braun og Frank Cook, viser hvilken unik musiker også Mikkel Flagstad var, i sin moderne 50-tallsstil med innflytelse fra avansert cooljazz, men med klare røtter tilbake til Lester Young. Mikkel hadde en relativ kort karrière, forfulgt av sykdom og uhell; men denne nylanseringen på CD håper jeg kan synliggjøre hans posisjon.

Jeg skriver «nylansering», fordi dette er faktisk utgitt før, i et LP-album i forbindelse med jazzsirkelens 40-årsjubileum i 1988. Albumet inneholdt tre LP-er som presenterte tenoristene Arvid Gram Paulsen (1922-63), Kristian Bergheim (f. 1926) og altså Mikkel Flagstad. Nå har de fått plass på et dobbelt CD-album (Gemini GMOJCD 9501-02).

Det var trommeslageren Hans Jarnfeldt (1924-86) som var kapellmester for opptakene fra 1960 med Paulsen og Bergheim, en opplysning som underslås i tekstheftet. Likedan inneholder heftet omtrentligheter når det gjelder opptakene med Rowland Greenberg/Mikkel Flagstad, til tross for at Johs Bergh’s grundige diskografiske arbeid for lengst har avdekket de sannsynlige forhold. Den slags lettvintheter er ikke bra for en jazzhistorisk utgivelse. Men dette skal ikke stå i veien hverken for nytelsen av Gram Paulsens kraftfulle og heftige tenorsax, ikke minst i opptakene fra Molde-festivalen 1962, eller de tre løsslupne opplevelsene med parhestene Kristian Bergheim og Øistein Ringstad 1960-77 – det swinger noe helt vanvittig.

Pianisten Einar Iversen

er samlingens sentrale musiker, høyst tilstedeværende på halvparten av de åtte CD-ene. Dette viser hvilken ettertraktet musiker han er, født i 1930 og fremdeles høyst aktiv på konserter og jazzklubber. Hans egen plate (Gemini GMOJCD 9503) bringer opptak fra et langt tidsspenn, 1960-94, og viser et elegant moderne pianospill med innflytelse fra så vel de heftigste boppere som moderate mainstreammusikere. Ved de eldste opptakene skjønner vi hvorfor bassisten Erik Amundsen (også med på halvparten av CD-ene) ble plukket ut til europeiske jazzsamlinger tidlig på 60-tallet – og flott er det å høre 20 år unge Jon Christensen i hans «lovende» år.

De øvrige fire CD-ene i serien, viet Bjarne Nerem, Harald Bergersen, Bjørn Johansen og Kjell Karlsens orkester, tar vi for oss når julestyret er forbi.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here