Covered Up Regissør Rachel Elitzur

Jakten på kompromisser


JØDEDOM: Covered Up er en følelsladet film om en kvinnes indre kamp mellom personlige valg og ultraortodoks jødisk tradisjon.

Fafner er fast kritiker i Ny Tid. Bosatt i Tel Aviv.
Email: fafner4@yahoo.dk
Publisert: 2019-04-18
Covered Up

Rachel Elitzur ( Israel)

En kvinne sier at det tok henne sju år å bli vant til den. En annen kjemper daglig med å få den på seg om morgenen – hun har mange negative minner fra bryllupsdagen sin, da den ble en permanent del av hverdagslivet hennes. Det handler om parykker. Enkelte ultraortodokse jødiske kvinner bærer dem, og i begynnelsen av Covered Up snakker noen av dem om denne tradisjonen med forbausende ærlighet. I deres verden viser parykken  at en kvinne har status som gift. Den er et beskyttende skjold og et tegn på hennes personlige integritet. Bak parykken er det en svært privat verden.


[ntsu_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=3dd-RsOZItI

Fri vilje

Disse kvinnene snakker likevel til kameraet. Den israelske regissøren Rachel Elitzur har selv en ultraortodoks bakgrunn, og i filmen gir hun en livfull framstilling av spenningen mellom hennes frie, personlige vilje og det massive sosiale presset fra omgivelsene. Hun ønsket å rive seg løs – og nå har hun gjort denne prosessen til en fascinerende film.

Parykken er et beskyttende skjold og et tegn på kvinnens personlige
integritet.

Elitzur vokste opp i et lite, landlig lokalsamfunn i den nordlige delen av Israel. Alle rundt henne var ultraortodokse. Hun beskriver det som et sted fullt av kyr og massevis av blomster. Det var ingen tv-apparater der, ingen kino, ingen datamaskiner – men bøker, og Elitzur leste mye. Ny Tid møtte henne nylig, rett etter visningen av Covered Up på filmfestivalen Docaviv i Tel Aviv.

«Da jeg var 17, flyttet vi til Bnei Brak.» Elitzur refererer til en ultra-
ortodoks forstad til Tel Aviv, der hun gikk på en strengt religiøs jenteskole. Da hun fylte 20, giftet hun …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)