GULL ELLER GRØNNE SKOGER. POLITIKK FOR DET GODE LIV. Av Eivind Hoff-Elimari.Res Publica, 2016

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Jakten på det grønne


I et Norge hvor avfallsmengder vokser, matjord nedbygges og klimagassutslippene øker vil Eivind Hoff-Elimari vekke sine medborgere.

Kroglund er kritiker og skribent.
Email: andrewkroglund@gmail.com
Publisert: 2016-12-15
Gull eller grønne skoger. Politikk for det gode liv.
Forfatter: Eivind Hoff-Elimari
Res Publica, 2016,

Hvordan beveger vi oss mot det fossilfrie samfunn? Og et liv med gode kvaliteter og bærekraft? For ikke så lenge siden kom boken Fra evig vekst til grønn politikk, hvor forfatter Svein Hammer gir oss en god gjennomgang av ulike ideologier og forskjellige veier til et grønt samfunn. For å supplere en slik bok som tar utgangspunkt i teorier og ideologier, hadde det vært fint om noen hadde sett på eksisterende praktiske eksempler. Og jammen kommer det ikke en bok som bestilt, skrevet av spesialrådgiver i divisjon for energi, ressurser og miljø Eivind Hoff-Elimari. Sjeldent etternavn, verdt å merke seg. Mannen er et overflødighetshorn. Han har hamret løs på tastaturet sitt, og ut kommer grønnkantede gullkorn.

Dannelsesreise. Hoff-Elimari baserer seg på en moderne variant av den gamle dannelsesreisen. Samtaler med folk i alle lag av samfunnet, så vel hjemme som ute. Det var det de gjorde, gamlegutta: Goethe, Byron, Welhaven, Bjørnson, Darwin og andre. Med en license to understand. Undersøkelse først, så skriving. For å påvirke. Jeg digger det.

«Vi vet alle hva vi må gjøre, men ikke hvordan vi skal bli gjenvalgt etter at vi har gjort det.» Europakommisjonens president Jean-Claude Junkers hjertesukk er Hoff-Elimaris hovedanliggende. Han vil hjelpe. Derfor har han forfattet boken Gull eller grønne skoger. Politikk for det gode liv. Etter flere år som miljølobbyist i Brussel er han nå klar til å forsøke å gi noen kvalifiserte råd.

Jeg har sympati for Hoff-Elimaris prosjekt. Den gamle tyske ordtaket om at Wenn jemand eie Reise tut, hat er etwas zu erzählen – «Når noen foretar en reise har han noe å fortelle» – er riktig. Derfor fungerer Hoff-Elimaris metode. Han vil skape debatt. Han vil innom de brede spor for å «anspore» mange. Utgangspunktet hans er at BNP forblir et dårlig mål for det som gjør livet verdt å leve, slik Robert Kennedy sa det i en berømt tale i 1968. Og snakker vi ikke om det gode liv, og lykke, treffer vi ikke folk hjemme, hevder Hoff-Elimari. Alt pratet om konkurransekraft hindrer oss i dette. Det hindrer oss også i å ta nødvendige grep i et Norge hvor avfallsmengder vokser, matjord nedbygges og klimagassutslippene øker.

Abonnement halvår kr 450

Troverdig argumentasjon. Hvordan skal vi ta de …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)