Bestill høstutgaven her

Jakten på de tapte arkiver

The Reagan Show
Nyoppdagede opptak gjør det mulig for dokumentarfilmskapere å by på alternative historiske perspektiver.

Vi har fått så lett for å glemme sjokkerende bilder, men celluloid-rullene som ble frigitt i mars i år av Lawrence Livermore National Laboratory i California, gir en sørgelig aktuell trøkk i magen. Rundt 6500 hemmelige filmer som var begynt å gå i oppløsning, med opptak av atomvåpentester fra tiden mellom 1945 og 1962, ble oppdaget og restaurert av en gruppe eksperter. 64 av disse tidligere usette opptakene av sjokkbølger og ildkuler ble lagt ut på YouTube den samme måneden som Nord-Korea erklærte sin intensjon om å bruke sitt «høyt skattede rettferdighetssverd», det vil si sine atomvåpen, mot USA.

Særlig ett klipp i svart-hvitt, et hypnotisk nært bilde av en kjernefysisk test i Nevada fra 1957 kalt «Diablo», går langt utenpå de vanlige kornete arkivopptakene av atomsopper tatt fra fjerntliggende utsiktspunkt i ørkenen. Ut av mørket kommer en splintrende eksplosjon med intrikate, marerittaktige detaljer som synes å forvandles til det skremmende bildet av et enormt insekt. Det er lett å forstå hvorfor den amerikanske regjeringen valgte å holde disse filmene under lås og lukke i flere tiår. Man kan se for seg talløse filmskapere som bruker disse glimtene inn i apokalypsen til å formulere en overbevisende bønn om tilintetgjørelse av alle kjernefysiske våpen.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=»show» ihc_mb_who=»1,2,4,7,9,10,11,12,13″ ihc_mb_template=»1″ ]

Fra begynnelsen av bruker Pettengill og Velez dette berget av materiale til å dra paralleller til Trumps pågående forestilling.

Avgjørende øyeblikk. Nettopp den samme uken som kameraer fanget inn det skrekkinngytende synet av «Diablo» tusenvis av kilometer unna, møttes John Lennon og Paul McCartney i et hageselskap . . .

Kjære leser. Opprett/åpne din frie leserkonto med din epost over for å lese videre.
(Har du abonnement, logg inn her.)

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte