Jakten på anerkjennelse har destruktive følger. Sosial rettferdighet blir redusert til psykologiske problemer


Identitetspolitikken er et ektefødt barn av den narsissistiske kultur, der krenkelser og avvisning oppfattes som alvorlige trusler mot egenverdet.

Idehistoriker.
Email: e-tjoenn@online.no
Publisert: 2019-01-02

Hva gjør du hvis du finner en lommebok på gaten og ingen ser deg? Leverer den inn til politiet, eller beholder du den selv? Tar du pengene, er du narsissist. Gir du dem fra deg, er du styrt av samvittigheten eller overjeget. Leilighet skaper tyv når den internaliserte moralen mangler. Protestantisk etikk har måttet vike for hedonisme og ytrestyring.

Den narsissistiske kultur

Det er 40 år siden den amerikanske historikerens Christopher Lasch (1932–1994) utga The Culture of Narcissism. Til tross for mange uklarheter ved begrepet fortsetter narsissismen sin seiersgang i kulturstudiene. Lasch støttet seg til den psykoanalytiske tradisjonen og la vekt på forholdet mellom narsissisme og et svekket overjeg. Denne forbindelsen er kuttet i for eksempel Jean M. Twenge og W. Keith Campbells The Narcissism Epidemic (2009) og i Craig Malkins Rethinking Narcissism (2015), som heller ikke har Freud på litteraturlisten.

Amerikanerne …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal