Kina produserer nå 26,7 prosent av verdens kjøretøyer, og har for lengst forbigått USA. FOTO: AFP PHOTO/ PETER PARKS

It’s the economy, stupid!


De fleste norske medier burde i disse dager hatt stillingsannonser med overskriften «USA-ekspert søkes». 

Steigan har egen blogg på steigan.no, og skriver faste kommentarer i Ny Tid.
Email: palsteigan@gmail.com
Publisert: 2016-12-15

Ikke bare fordi mediene tok feil – det er menneskelig å ta feil. Men de tok feil alle sammen, på samme måte. Og som vanlig handlet nesten alle kommentarer om overflatefenomener og ideologi. Men det som er virkelig interessant med den politiske krisen USA er inne i nå, er det som foregår under overflaten – og ikke minst i økonomien. USA er en supermakt i solnedgang, og nå begynner det virkelig å tære på.

I en stor analyse fra Harvard Business School med tittelen Problems Unsolved and a Nation Divided (september 2016)
blir det dokumentert at USAs økonomi stagnerer og går tilbake, samtidig som hverken det økonomiske eller det politiske systemet evner å ta tak i problemene.

USAs konkurranseevne begynte å smuldre opp en god stund før den store resesjonen. USAs økonomiske utfordringer er strukturelle, ikke sykliske. USA evner ikke å ta de nødvendige grepene for å ta tak i den økende svekkelsen av landets økonomi. Denne manglende evnen skyldes en urealistisk og ineffektiv nasjonal samtale og diskusjon om virkeligheten og om de utfordringene USA står overfor. Valgkampen viser hvor forkrøplet og korrumpert denne samtalen – eller mangelen på samtale – er. Hillary Clinton presterte å kalle USA for «A Shining City upon a Hill» samtidig som deler av landet hennes nå mer likner på en slum i den tredje verden.

Splittelser. Harvards analyse sier at USAs økonomiske ytelse nådde toppen sent i 1990-årene, og begynte så å smuldre opp når det gjelder viktige indikatorer som vekst, vekst i antall arbeidsplasser og investering. Veksten går markant tilbake. Mens den før lå på fra 4 prosent til 3 prosent, har den siden 2000 ligget rundt 2 prosent. Oppgangen i 2015 er avløst av ny stagnasjon i 2016, med vekstrater så vidt over prosenten.

Sysselsettingsgraden nådde toppen i 1997. Med færre mennesker i arbeidsstyrken er inntektene per innbygger blitt redusert. Medianinntekten per husholdning har sunket siden 1999, og inntektene stagnerer i nesten alle inntektsgrupper. Dette rammer særlig dem i de lavere og midlere inntektsgruppene.

Abonnement kr 195/kvartal

En tilsvarende splittelse har oppstått mellom store og små selskaper, sier Harvard-studien. De store selskapene blir stadig rikere, mens de små selskapene sliter, og de klarer ikke å fungere som motorer for å skape arbeidsplasser.

Den typiske mannlige arbeideren med 100 prosent jobb tjente i gjennomsnitt 50 383 dollar i 2014. Med samme …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)