Under grenseskytingen i 2012, der samme Akhmed Tsjatajev deltok og mistet det ene benet. Foto: Interpressnews

Istanbul-angrep river opp norsk verkebyll


Terrorangrepet mot Istanbuls flyplass i sommer brakte opp en gammel historie om et autoritært regime og hemmelige treningsleire for islamistiske militante – samt et feilslått norsk bistandsprosjekt.

Email: rs@middleoak.org
Publisert: 2016-09-15

Et av stedene det smalt terrorsommeren 2016, var ved Atatürk-flyplassen i Istanbul den 28. juni. Tre personer angrep med maskingevær og selvmordsbomber. 45 mennesker ble drept.

I USA gikk kongressmedlemmet Michael McCaul noen dager senere ut og hevdet, basert på kilder i amerikansk etterretning, at den hovedmistenkte var Akhmed Tsjatajev, en omreisende tsjetsjensk kriger som en stund hadde politisk asyl i Østerrike.

Russland har i et tiår definert Tsjatajev som terrorist for hans deltakelse i krigen i Nord-Kaukasus, men i Vesten ble han inntil nylig sett på som et offer for russisk undertrykkelse. Da Ukraina arresterte «den enarmede terroristen» i 2010, protesterte Amnesty mot at han skulle bli utlevert på grunn av faren for tortur.

Selvmotsigelser. Umiddelbart etter angrepet på Istanbul-flyplassen, spurte mange vestlige medier seg hvorfor menneskerettighetsorganisasjoner hadde betraktet Tsjatajev som et offer for politisk forfølgelse. Den samme vinklingen hadde mediene her i Georgia, som var det siste stedet han var fengslet, etter å ha blitt pågrepet med granater i en skog på grensen til Russland høsten 2012. Tidligere president i Georgia Mikheil Saakasjvili skrev på sin Facebook-side at den nye regjeringen betraktet ham som en politisk fange. Han trakk dermed en forbindelse til det masseamnestiet som den nye regjeringen erklærte etter at velgerne ga ham avskjed i 2012 med nær to tredjedels flertall.

Aleksandre Tskitisjvili ved Human Rights Center (HRC) i Tbilisi mener Tsjatajev ikke var skyldig i det han var pågrepet for — ulovlig besittelse av eksplosiver — og mener det var riktig av Tbilisi byrett å slippe ham fri. Det var en av HRCs advokater som forsvarte ham i saken.

Abonnement kr 195/kvartal

Men hvordan havnet Tsjatajev i fengsel i Georgia? For Norge kan dette vise seg å bli et ubehagelig spørsmål dersom saken noensinne blir oppklart. Tsjatajev ble arrestert etter en skyteepisode på grensen mellom Georgia og Russland i august 2012. Sannheten om skyteepisoden har fortsatt ikke kommet frem. Den første informasjonen fra Saakasjvili-regimet viste seg å være full av selvmotsigelser, men den nye regjeringen har ikke etterforsket saken, slik de lovet.

Den offisielle versjonen av skyteepisoden var at georgiske sikkerhetsstyrker responderte på at en gruppe tsjetsjenske militante kom over grensen fra Russland til Georgia, og at det var slik det startet. Men det var flere selvmotsigelser i uttalelsene som Saakasjvili-regimet kom …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)