Bestill sommerutgaven her

Israels forrakt for FN

INTERVJU / Den kanadiske juristen Michael Lynk forlater etter seks år posten som FNs spesial-rapportør for menneskerettigheter i de okkuperte palestinske områdene.

Den dagen Michael Lynk ble utnevnt til FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i de okkuperte palestinske områdene, fikk han innreiseforbud i landet av israelske myndigheter. Hans halvårlige rapporter måtte skrives på bakgrunn av digitale møter, telefonsamtaler og brev fra områdene.

Svekker kampen mot virkelig antisemittisme

Som spesialrapporter overfor et land som ulovlig har okkupert fremmed jord i årtier, må du ha møtt mye kritikk fra offisielt hold i Israel, og kanskje anklager om antisemittisme?

– Mine to årlige rapporter, én til FNs generalforsamling og én til Menneskerettighetsrådet i Genève, ble regelmessig møtt med kommentarer som «antisemittisk» eller «grenser til antisemittisme». Ja, jeg fikk høre det hele tiden.

Men mitt arbeid er grunnet på folkeretten, og folkeretten må være en uavhengig instans mellom de angjeldende gruppene. Jeg har jo et mandat som særlig ber meg se på Israels okkupasjon av Palestina. Så når jeg hører at jeg eller andre solidaritetsgrupper blir karakterisert som antisemitter, er dette et stort og trist misbruk av ordet.

Antisemittisme er et reelt . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Avatar photo
John Y. Jones
Cand. philol, frilans journalist tilknyttet NY TID

Relaterte artikler