Israel: Fornyet pave-vennskap

For noen uker siden fordømte paven terroren i Egypt, England, Tyrkia og Irak, men tidde om en palestinsk selvmordsbombe i Israel. Israelske myndigheter kalte Vatikanets utsending til Israel inn på teppet. Ordvekslingen endte med at Vatikanet påpekte Israels ulovlige gjengjeldelsesaksjoner, derfor kunne de ikke bare fordømme den ene part. Ifølge Israels toppdiplomat til Vatikanet kaller […]

Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

For noen uker siden fordømte paven terroren i Egypt, England, Tyrkia og Irak, men tidde om en palestinsk selvmordsbombe i Israel. Israelske myndigheter kalte Vatikanets utsending til Israel inn på teppet. Ordvekslingen endte med at Vatikanet påpekte Israels ulovlige gjengjeldelsesaksjoner, derfor kunne de ikke bare fordømme den ene part.

Ifølge Israels toppdiplomat til Vatikanet kaller statsminister Ariel Sharon nå paven en «sann venn av Israel». I et brev til paven skal Sharon ha skrevet at Israel har vært herjet av terror og er veldig følsomme overfor skiller mellom islamsk terror mot israelske sivile og islamsk terror mot andre lands borgere. Diplomaten sier at pavens utelatelse av bomben i Israel skal ha vært en utilsiktet glipp.

Kilde: Haaretz, Israel

Egypt: Kvinner på hugget

Et egyptisk kvinneblad meddeler at det positive ved presidentvalget og de nye grunnlovsendringene er at egyptiske kvinner nå er mer aktive på den politiske arena. I et hittil uprøvd forsøk i Egypt og den arabiske verden, skal ni partiuavhengige kvinner stille til valg i Egypts presidentvalg.

Først må kandidatene oppnå et visst antall stemmer fra ulike råd. Dette virker utopisk for kvinnene, men de er ikke motløse. En av dem mente at hun ville hamlet opp med president Mubarak om det ikke var for den innledende terskelen. Hun slåss mot regelen, som hun mener blokkerer alle uavhengige kandidater.

Første kvinnelige kandidat til presidentvalget, advokat Ashjan Al Najari, sier at de innledende stemmene er det verste, men hun vil oppmuntre egyptiske kvinner til å unngå stereotype roller og fryktesløst delta på alle samfunnets viktige områder.

Kilde: Zahret Al Khaleej, De forente arabiske emirater

Algerie: Historiestrid med Frankrike

Algeries president har igjen oppfordret Frankrike til å erkjenne tortur og drap fra kolonitiden. Frankrike og Algeries forhold normaliseres gradvis. Landene håper å undertegne en vennskapsavtale innen utgangen av året.

Algerie sier at Frankrike den 8. mai 1945 massakrerte 45 000 algeriere som inntok gatene for å kreve selvstendighet, samtidig som de allierte feiret seieren over nazismen. Enkelte algeriske historikere mener massakrene var folkemord og vil ha erstatning. Europeiske historikere anslår tapene til 15 000- 20 000 menneskeliv.

Kilde: Al-Jazeera

Saudi-Arabia: Omstridt WTO-medlemskap

Ifølge regjeringsvennlig saudisk presse driver 47 amerikanske kongressmedlemmer lobbyvirksomhet for å torpedere handelsavtalen mellom Saudi Arabia og USA. Slik vil de blokkere Saudi Arabias vei til WTO fordi Saudi Arabia i eget land krenker WTOs regler. En annen begrunnelse var Saudi Arabias boikott av israelske varer. I tillegg krevde de at Saudi Arabia innstilte sin økonomiske støtte til terrorisme og fulgte menneskerettighetene.

En amerikansk kilde sier at Bush-administrasjonen vil overbevise lobbistene om handelsavtalens betydning før den undertegnes i nærmeste framtid.

Kilde: Al Watan, Saudi Arabia

Libanon: Jakt på vidunderbarn

Allerede ti år gammel gikk nå tolv år gamle Iqbal ut av 10.klasse. Nå slåss politikerne om superhjernen. Libanons tidligere undervisningsminister tilbød den palestinsk-libanesiske jenta plass ved sitt private universitet. Hun avslo fordi stedet manglet et medisinsk fakultet. Den nåværende undervisningsministeren har tilbudt å betale hennes første år på medisinstudiet ved American University of Beirut, mens avdøde president Hariris fond skal dekke resten. Fatah-bevegelsen i Libanons generalsekretær vil ha henne til Tunis.

Slektninger foreslår at hun skaffer seg mobiltelefon for å kunne svare flere mektige interessenter.

Kilde: Al Hayat, Storbritannia

Syria: Lurvete domstol

Syrias menneskerettighetskomité stempler landets sikkerhetsdomsstol som grunnlovsstridig. To kurdere er dømt til to og et halvt års fengsel for medlemsskap i det kurdiske arbeiderparti og for forsøk på å spolere vennskapet med Tyrkia. Komiteen krever at de domfelte blir stilt for en sivil og åpen domstol hvor deres rettigheter blir ivaretatt.

Komiteen sier at sikkerhetsdomstolen tiltaler og forhåndsdømmer på grunnlag av synsing, og at dette bryter med menneskerettighetene Syria har undertegnet.

Kilde: Al Quds Al Arabi, Storbritannia

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here