Karikaturen refererer til Animal Farm av George Orwell, og viser en gruppe fra partiet Likud (konservative) som de politiske grisene. Orginalfotoet av Olivier Fitoussi (se faksimile lenger ned) gjør det klart hvem som er Netanyahu. Som kjent antyder Orwell med kommunismen, eller om man her skal si fellesskap og Kibuts-tekning, at alle er vi like, men noen er likere enn andre (dvs grisene). Som kjent var grisenes leder i romanen, kalt «kamerat Napoleon».

Israel på god vei mot apartheid


Et Israel som i loven nå defineres som «jødisk», kan ikke lenger kalle seg demokratisk.

Fafner er fast kritiker i Ny Tid. Bosatt i Tel Aviv.
Email: hhfafner@gmail.com
Publisert: 3. september 2018

I slutningen af juli blev tegneren Avi Katz fyret fra det politiske magasin The Jerusalem Report. Han havde begået en satirisk tegning hvor premierminister Benyamin Netanyahu fremstår som general Napoleon. Netanyahus politikerkolleger er også med, og alle står de med grisetryner under Orwell-citatet om at «nogle dyr er mere lige end andre».

Tegningen er en pastiche over et pressefoto som på kort tid er blevet ikonisk. Her tager det kontroversielle bulgarske parlamentsmedlem Oren Hazan en selfie med Netanyahu & co. som baggrund, og det selvsikre smil på alles ansigter skyldes vedtagelsen af den såkaldte nationalstatslov. – som den 19. juli satte på skrift at det jødiske …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Evt tegn abonnement (69kr/mnd) for å kunne lese alt (inkludert magasinene). Om du ikke er det allerede. Logg inn eller registrer deg først i toppen/menyen før bestilling.

Abonnement kr 195 kvartal