Bestill høstutgaven her

Israel – en utopi?

Israel – eine Utopie?

ISRAEL: Den tysk-israelske forfatteren Omri Boehm har en fortid innen israelske hemmelige tjenester. Han vil at vi setter nakba– den voldelige fordrivelsen av rundt 700 000 palestinere – på lik linje med holocaust.

Israel, en stat med israelske statsborgere? Feil. Israel er en stat med jødiske statsborgere. For at Israel skal kunne bli et demokrati dominert av en universell humanisme – der alle minoriteter blir beskyttet, inkludert den jødiske – må gjeldende politikk rykkes opp med roten.

Dette er startgropen den tysk-jødiske filosofen og forfatteren Omri Boehm kaster oss ned i med boken Israel – eine Utopie?. Der finner vi for eksempel en historisk verkebyll ved navn holocaust. Tyskland sitter her spesielt sterkt i klemma. Eksempelvis kommenterte Jürgen Habermas israelsk politikk i et intervju i forbindelse med en konferanse i Jerusalem 2012 med ordene: «Den aktuelle situasjonen og den israelske regjeringens grunnholdning krever riktignok en politisk vurdering, men dette er neppe oppgaven til en tysk privatperson av min generasjon.»

En føderal, binasjonal republikk

Tyske og andre intellektuelles unnvikenhet overfor Israel er ett problem Midtøsten-krisen sliter med. . . .

Kjære leser. Åpne flere frie artikler med en ny/eksisterende leserkonto. (Har du abonnement logger du inn her.)

Ranveig Eckhoff
Eckhoff er fast anmelder for Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

Flere bøker